Input your search keywords and press Enter.

POZNATA TENISAČICA UŽIVA U DUBROVAČKOJ ZIMSKOJ BAJCI

Ana Konjuh: Ja sam baš pravi božićni tip, obožavam miris fritula, božićne lampice i šušur u Gradu

Od malih nogu sportašica je za vrijeme blagdana često bila na pripremama ili turnirima pa joj puno znači Božić u Dubrovniku, kojeg će dočekati u krugu obitelji.

Ana Konjuh, Dubrovkinja i najbolja hrvatska tenisačica koja će uskoro napuniti 22 godine, nakratko je svratila u rodni Grad. U pauzi treninga posebno prilagođenih zbog još jedne u nizu operacije lakta koja joj je posljednjih mjeseci donijela nešto laganiji ritam života, Ana uživa u dubrovačkoj zimskoj bajci. Advent u Dubrovniku obožava, kaže kako je ‘baš božićni tip’ i voli ama baš sve vezano za blagdane.

Od malih nogu Ana je za vrijeme blagdana gotovo uvijek bila ili na pripremama ili na turnirima, pa joj puno znači odmor u Gradu, iako vrlo skoro zbog daljnjih priprema ponovno ide u Zagreb.

“Rijetko vidim baš cijelu obitelj, a mi se volimo okupljati kad god stignemo, poseban je to osjećaj za blagdane, iako je u Gradu zapravo najvažniji i najljepši Badnji dan. To je nešto što je ovdje jedinstveno, i za mene najljepše”, priča Ana koja je dio velike i složne obitelji, u kojoj veliku većinu čine ipak žene. “Nas smo četiri sestre, jedna od sestara ima i dvije kćeri, a i očev brat ima također četiri kćeri. Pa kad se sve okupimo….” – smije se Ana dok joj se nećakinja Valentina neprekidno mota oko nogu.

Blagdanska svjetla Grada, neprekidni niz događanja, mirisi delicija koje se šire oko nas jednostavno su neodoljivi, pa ni Ana nije odoljela onome što je za nju prava blagdanska poslastica – fritule ili kako ih u Dubrovniku zovu prikle. I to one s čokoladom.

Third slide

“To je za mene to, ja sam inače tip od slatkoga, a prikala s čokladom ne mogu se nasititi. Kad ih namirišem, odmah se prebacim u božićno vrijeme – priča Ana. Iako je tenis zasad na nekoj pauzi, morala se dotaknuti i teniskog terena u Lapadu koji je djelomično pretvoren u klizalište. “Pa ne bih smjela, ako se netko zaleti u mene i padnem, polomit ću se!” – ali ipak se odvažila i napravila nekoliko krugova među djecom koja su jedva dočekali navući klizaljke. Kroz lapadsku šetnicu Uvalu vozi blagdanski vlakić, a dok se Ana fotografirala u jednoj od lapadskih atrakcija – velikoj crvenoj kugli, zazvonio je vlakić prepun i djece i odraslih koji su putem mahali Ani. Grad u zidinama ipak je posebna priča, a s kućicama u kojima svatko može pronaći nešto za sebe, rasvjetom i događanjima, Stradun je oživio. Neizbježan je razgovor o hrani i blagdanskim tradicijama.

NA BADNJI DAN SVI SE SREDIMO, OKUPIMO, VESELIMO, PJEVAMO I IDEMO SE U GRAD POKAZATI I VIDJETI DRAGE LJUDE

NA BADNJI DAN SVI SE SREDIMO, OKUPIMO, VESELIMO, PJEVAMO I IDEMO SE U GRAD POKAZATI I VIDJETI DRAGE LJUDE

“Mama je zadužena za pripremanje objeda na Badnji dan, to nam je nekako i najljepši dan, a tu bude stvarno svega u nenormalnim količinama! A ne poći u Grad na Badnji dan za mene je kao da nema blagdana. To je ono najljepše – svi se sredimo, okupimo, veselimo, pjevamo, idemo se u Grad pokazat’, vidjeti drage ljude, i onda ono najljepše – Kolenda u podne. Najljepši dan i najljepši osjećaj na svijetu! Nakon kolende ide se polako doma na obiteljski objed, kasnije na dječju misu pa opet malo druženja vani i kod prijatelja i obitelji, pa na polnoćku… Obožavam Badnji dan!” – priča Ana čija je obitelj mrvicu promijenila tradicije na dan Božića.

TENISKI TEREN U LAPADU PRETVORILI SU KLIZALIŠTE PA NISAM MOGLA ODOLJETI. VALJDA SE NEĆU POLOMITI!

TENISKI TEREN U LAPADU PRETVORILI SU KLIZALIŠTE PA NISAM MOGLA ODOLJETI. VALJDA SE NEĆU POLOMITI!

“Otkad imamo malene u kući, ne može se čekati Božić za otvaranje poklona, one su umorne kasno navečer, bude puno događanja i jedva drže oči otvorene, pa smo odnedavno uveli otvaranje poklona na Badnju večer, dok su budne, i to im je super – priča Ana koja s obitelji na Božić ipak uživa u bakinoj trpezi. Ništa se za nju nije promijenilo od djetinjstva do danas kad su u pitanju blagdani. “Moja se mama jako trudi da nam je za blagdane uvijek lijepo i kad uspoređujem nekad i danas, meni je sve isto. Nama je to zajedništvo pravi božićni duh, i oko toga se svi skupa trudimo. A ono božićno jutro iz filmova gdje svi otvaraju poklone vesele se i smiju – to kod nas ne postoji (smijeh), mama nas samo malo pritišće da se svi probudimo na vrijeme, a kod bake nas onda čeka sve što svatko obožava – roštilji za odrasle i za djecu, frigane patate, pečeno, kuhano, slatko….”

NOVU GODINU ĆE DUBROVČANI DOČEKATI UZ MIJU DIMŠIĆ, PARNI VALJAK, URBANA I DUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR

NOVU GODINU ĆE DUBROVČANI DOČEKATI UZ MIJU DIMŠIĆ, PARNI VALJAK, URBANA I DUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR

Ove će godine Ana na skijalište, ali samo na grudanje i sanjkanje, skijati ne bi smjela osim na baby stazi, ali svejedno se veseli, jer godinama nije bila na skijanju. Veseli se i Novoj godini, a doček je nastojala gotovo uvijek provesti na otvorenome, ako već u to vrijeme nije trenirala. “Prošle godine mi je bilo jako lijepo, dočekali smo Novu godinu na Sljemenu, uz vatromet koji apsolutno obožavam, ove godine – vidjet ćemo, gdje bude vatromet, tamo ću!”

Inače, sva adventska događanja će se ove godine odvijati na više lokacija u povijesnoj jezgri, prije svega na Stradunu. Djeca i mladi na svoje će opet doći i u Uvali Lapad, gdje će se smjestiti klizalište i besplatni adventski vlakić. Na Gundulićevoj će se poljani održavati program pod nazivom ‘Gundulićev zimski san’ te će biti postavljene dodatne kućice i dekoracije, a organizirani su i brojni popratni sadržaji. Program na Staru godinu počinje tradicionalnom kolendom i dječjim dočekom, u sklopu kojeg nastupa Mia Dimšić. Večernji doček započinje u 21 sat te će na njemu nastupiti Parni valjak. Samu Novu godinu otvorit će nastup Dubrovačkog simfonijskog orkestra na Stradunu, s početkom točno u podne. Kao uvod u Silvestrovo 30. prosinca nastupaju Urban & 4, dok će prvog dana 2020. godine u večernjim satima publiku zabavljati klapa Iskon.

Piše Lorita Vierda Foto Tonći Plazibat/Hanza Media
jutarnji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *