Input your search keywords and press Enter.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić primio je u utorak, 26. travnja dubrovačkog imama Salkana ef. Herića i predsjednika Islamske zajednice Dubrovnik Fehima Vukotića povodom proslave 100. obljetnice islamske zajednice u Hrvatskoj.


Dubrovački biskup čestitao je jubilej svim članovima Islamske zajednice istaknuvši kako je dobar odnos između islamske zajednice i hrvatske države, kao i Islamske zajednice i Katoličke Crkve, doveo do visoke razine dobrih odnosa i međusobne suradnje, kakva postoji i u Dubrovniku.
Predstavnici Islamske zajednice u Dubrovniku upoznali su dubrovačkog biskupa s poviješću zajednice i s projektima koje planiraju, među kojima je i izgradnja novog objekta Islamske zajednice u Gružu. Pokazali su biskupu nekoliko idejnih rješenja za izgradnju objekta koja se uklapaju u ambijent Dubrovnika i područja gdje se planira gradnja, te su se u razgovoru čak složili u preferencijama oko toga koje bi rješenje bilo najprikladnije.
„Nadamo se da će ovaj novi centar također pomoći kako Islamskoj zajednici u Dubrovniku da može na pravi način živjeti svoju vjersku pripadnost tako i poboljšanju međusobnih odnosa i razumijevanja. Kao dubrovački biskup rado dajem moralnu podršku izgradnji tog projekta,“ rekao je biskup.
Glavni imam Herić je kazao kako je ideja o izgradnji objekta postojala dugi niz godina, ali se od 2013. godine počelo konkretnije razgovarati s gradonačelnikom i upravom Grada, kupljeno je zemljište i došlo se i do idejnih rješenja. „Ovaj objekt nosit će poruku zajedničkog života, mira i vjerske tolerancije jer smo svi Božja stvorenja,“ poručio je imam. „Danas mogu biti sretan zbog dva razloga: jer je sutra, 27. travnja, 100. godina od službenog priznavanja islama kao ravnopravne vjere na području Republike Hrvatske i zbog davanje moralne podrške, bez ikakve zadrške, izgradnji novog objekta islamske zajednice u Dubrovniku od strane dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, na čemu mu zahvaljujem“. Imam je također zahvalio i biskupovim suradnicima kao i prethodnim biskupima na dobroj suradnji.
Predsjednik Vukotić objasnio je kako se na području Dubrovnika nalazi tisuću muslimanskih obitelji, a novi objekt gradit će se na području Gruža i bit će dostatan da vjerske potrebe muslimana u narednom periodu. Objekt će biti na dva kata, u donjem dijelu će biti prostorije za različite društvene sadržaje, a u gornjem dijelu molitveni prostor. „Izgradnjom ovog objekta nadamo se da će vjernički život biti puno kvalitetniji, naročito rad s mlađom populacijom. Kad imate jedan ovakav objekat onda ste objedinili djelovanje i s mladima ste onda u stalnom kontaktu. Mi želimo da svojim radom i upućivanjem mlade usmjeravamo u pravom smjeru da ne bi došli pod neke utjecaje koji nisu primjereni ni ovim prostorima, a niti islamu kao religiji,“ istaknuo je predsjednik Islamske zajednice.
Primanju su nazočili i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić i delegat za ekumenizam i međureligijski dijalog don Ivica Pervan.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *