Input your search keywords and press Enter.

Trpeza i Blaćani oduševili puni Stradun

Na danas održanoj Dubrovačkoj trpezi, tradicionalnoj manifestaciji koja je i dio Good Food Festivala Dubrovnik, prikupljeno je čak 48 400 kuna, koje će biti uplaćene Općoj bolnici Dubrovnik za nabavku mamografa. Priča o blatskom kolaču uspomena, viteški boj udruge Kumpanjija i pjesma klapa Kumpanji i Maestral, oduševili su sve na prepunom Stradunu.

U Sponzi su predstavnici TZ mjesta Blato s Korčule uz tradicionalni ples Kumpanjija i klapsku pjesmu Klape Kumpanji, održali prezentaciju autohtone slastice – kolača Lumblija, te predstavljanje nagrađivane kuharice „Croacia – Cozinha e Memoria Dalmata“ potomkinje blatskih iseljenika Katie Gavranich Camargo. Bila je ovo lijepa prigoda da se Dubrovčani i svi posjetitelji upoznaju s još jednim gastronomskim raritetom naše regije, kao i djelićem folklora i nasljeđa otoka Korčule. Priča koja i danas prati ritual spravljanja lumblije govori o ljubavi dvoje mladih – francuskog vojnika-pekara i mlade Blajke. Kako to obično biva, rodila se ljubav koja je morala biti prekinuta. Odlaskom francuske vojske, odlazi i vojnik-pekar i na rastanku svojoj dragoj poklanja kolač izgovarajući riječi “n’ublie” (ne zaboravi). Vojnik je otišao, otišla je francuska vladavina, mlada Blajka i njeno ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, ali je lumblija ostala zauvijek.

Na Stradunu je bila postavljena dugačka i slavna Dubrovačka trpeza, na kojima su se predstavile kulinarske slatke i slane delicije kuhara iz dubrovačkih restorana i hotela te Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, u rasponu od rukom rezanog domaćeg pršuta do rižota, ribe, paste, pizze i raznovrsnih slastica, uz probrana županijska vina i sve s plemenitim ciljem – prikupljanja sredstava za nabavku mamografa za dubrovačku Opću bolnicu. Veliko srce ugostitelja, restoratera, svih posjetitelja i organizatora Grada Dubrovnika i TZ grada Dubrovnika i ostalih, rezultirala je velikim uspjehom tradicionalne trpeze na kojoj je prikupljeno čak 48 400 kuna za plemeniti cilj nabavke mamografa za dubrovačku Opću bolnicu.

Odjel za komunikacije TZGD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *