Input your search keywords and press Enter.

Počeo Mjesec hrvatske knjige

Otvorena izložba „Knjige dubrovačkih đaka kroz povijest od 16. do 19. stoljeća“

 

Dubrovačke knjižnice manifestaciju Mjeseca hrvatske knjige otvorile su 15. listopada izložbom starih udžbenika iz fonda Znanstvene knjižnice Dubrovnik pod naslovom „Knjige dubrovačkih đaka kroz povijest od 16. do 19. stoljeća“. Izložba je posvećena obrazovanju u Dubrovniku kroz stoljeća.

 

Autorica izložbe Lucija Kukica Ćosić, dipl. knjiž., ovomizložbom htjela je pokazati javnosti iz kojih knjiga su dubrovački đaci učili kroz četiri stoljeća bogate dubrovačke povijesti te koliki nivo obrazovanja su imali. Izložene knjige su bile fond knjižnice isusovačkog kolegija Collegium Ragusinum i obrazovnih ustanova koje su djelovale nakon njega, te iz ostavština dubrovačkih obitelji koje su sada dio Zbirke starih i rijetkih knjiga Znanstvene knjižnice.

 

Zastupljeni su svi školski predmeti; od retorike, gramatike, prava, filozofije, teologije, geografije do književnosti, biologije, fizike i matematike. Knjige su na latinskom, talijanskom i hrvatskom jeziku. Među zanimljivim naslovima ističu se djela Ruđera Boškovića, rimskog gramatičara Aeliusa Donatusa, djeda Charlesa Darwina Erasma, Corpus Iuris Civilis iz 1599, prvi rječnik s hrvatskim kao početnim jezikom Jakova Mikalje iz 1649. godine, gramatika Manuela Alvaresa iz 1758. Najstarija knjiga je povijest Franačke tiskana u Parizu 1550. godine.

 

Osim autorice, u realizaciji izložbe sudjelovali su Paula Raguž, Marijana Krilanović i Robert Kralj.

 

Ovu izložbu, koja se može pogledati do 15. studenoga 2020. na trećem katu Znanstvene knjižnice (Ul. Cvijete Zuzorić 4),Dubrovačke knjižnice napravile su u sklopu Dana europske kulturne baštine, Mjeseca hrvatske knjige i projekta Kultura u điru.

Dubrovačke knjižnice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *