Input your search keywords and press Enter.

Počela korizmena duhovna obnova u katedrali: Isus grijehe „zapisuje“ na pijesku

Velika korizmena duhovna obnova u dubrovačkoj katedrali, koja kroz stoljeća dubrovačke povijesti ima svoje posebno mjesto, započela je u ponedjeljak 23. ožujka, te je okupila uistinu veliki broj vjernika. Ove godine pozvana su čak tri propovjednika, a prije i poslije mise priređeni su različiti molitveno-duhovni sadržaji. Prva dva dana duhovne obnove predvodi salezijanac i studentski kapelan iz Zagreba don Damir Stojić.

Ovog prvog dana don Damir je u propovijedi, osvrnuvši se na misna čitanja, govorio o „nastanku“ grijeha, te krenuo od biblijskog opisa grijeha onih koji „izgubiše razum, odvratiše pogled od Neba i zaboraviše Njegove naredbe“. Propovjednik je kazao da se u ta tri koraka razvija grijeh, te da je potrebno grijeh „rezati“ u korijenu, a ne stavljati se u priliku za grijeh. Stavljajući kao primjer Suzanu iz misnog čitanja koja je kazala svojim napadačima: „Milije mi je da nedužna padnem u vaše ruke, nego da sagriješim pred Gospodinom“, naglasio je da su danas potrebni takvi svjedoci.

No, uz čitanje iz Starog zavjeta, u kojoj je riječ o ženi koja je nepravedno osuđena, don Damir se posebno osvrnuo i na evanđeoski odlomak u kojem je pred Isusa dovedena žena koja je sagriješila, ali kojoj Isus otkriva Božje milosrđe, te je propovjednik istaknuo da „u trenutku kada se javlja kajanje, Bog intervenira“, te da Isus, a tako i Crkva, nikad ne osuđuje grešnika, već samo grijeh. Istovremeno, kazao je da svi znaju one Isusove riječi kojima Bog ovoj ženi oprašta, ali zaboravljaju i drugi dio tog oproštenja u kojem Isus kaže: „I ne griješi više“. Primjetio je i jedan zanimljiv detalj, a to je da se Isus sagiba i piše na pijesku, a ne na kamenu. Kazao je da bibličari pretpostavljaju da je pisao grijehe onih koji su preljubnicu htjeli kamenovati, no njegovo milosrđe dopire i do njih, stoga ne piše na kamenu na kojem to trajno ostaje, već na pijesku budući će to prvi vjetar „izbrisati“.

Misnom slavlju, koje je pjesmom animirao duhovno-glazbeni sastav „Božja pobjeda“, prethodila je molitva krunice, te don Damirovo razmatranje. Nakon mise slijedilo je klanjanje pred Presvetim te predavanje za mlade.

Korizmena duhovna obnova se nastavlja sve do subote. U utorak je još predvodi don Damir, u srijedu i četvrtak dr. fra Ante Vučković, a u petak i subotu don Ivan Filipović. Detaljan raspored duhovne obnove možete vidjeti OVDJE.

Šime Zupčić
Ured za medije Dubrovačke biskupije