Input your search keywords and press Enter.

Plenković prošetao Pelješkim mostom

‘Najesen ćemo u potpunosti povezati jug s ostatkom RH!‘

‘U prometnu infrastrukturu ulažemo više od 25 milijardi kuna, ali Pelješki most ima simboličan značaj‘, poručio je ministar Butković.

Premijer Andrej Plenković prošetao je u utorak poslijepodne Pelješkim mostom, piše Dubrovački vjesnik.

Dionicu dugu tristotinjak metara prešao je u pratnji resornog ministra prometa, Olega Butkovića i direktora Hrvatskih cesta, Josipa Škorića, koji su ga upoznali s dinamikom radova na mostu.

Istaknuto je da je već postavljena polovina rasponske konstrukcije mosta, te da će se Komarna i Brijesta spojiti u rujnu ove godine.

– Danas smo se imali priliku po prvi put prošetati Pelješkim mostom. Preostale su još 24 rasponske konstrukcije koje će doći tijekom svibnja iz Kine. Most napreduje i na jesen ćemo povezati jug s ostalim dijelom Dubrovačko-neretvanske županije te ostvariti teritorijalni integritet RH. To je i najveće postignuće ovog projekta vrijednog 526 milijuna eura, kazao je premijer Plenković.

Premijer Plenković obišao je gradilište Pelješkog mosta    Tonci Plazibat/Cropix

Premijer Plenković obišao je gradilište Pelješkog mosta  Tonci Plazibat/Cropix

I ministar Butković zadovoljan je dinamikom radova na Pelješkom mostu, piše Dubrovački vjesnik.

– U prometnu infrastrukturu ulažemo više od 25 milijardi kuna, ali Pelješki most ima simboličan značaj. Usprkos pandemiji koja je zadesila čitav svijet radovi na mostu napreduju i na svu sreću nije bilo velikih zastoja. Do kraja rujna će biti spojena čitava rasponska konstrukcija, a već početkom naredne godine most će biti spreman za tehnički pregled – pojasnio je ministar Oleg Butković, naglašavajući da bi kompletan projekt Pelješkog mosta s pristupnim cestama trebao biti završen do ljeta 2022.

Premijer Plenković obišao je gradilište Pelješkog mosta u pratnji ministra Olega Butkovića    Tonci Plazibat/Cropix

Premijer Plenković obišao je gradilište Pelješkog mosta u pratnji ministra Olega Butkovića Tonci Plazibat/Cropix

– S pelješke strane je spojena konstrukcija u dužini od 210 metara, a s neretvanske 320 metara. U zadnjem tjednu svibnja dolazi i zadnja pošiljka dijelova za rasponsku konstrukciju. Radovi napreduju i na pristupnim cestama mostu. Probijen je i drugi tunel Kamenice u dužini 499 metara i optimistični smo što se tiče završetka druge faze radova na pristupnim cestama. Na kraju ostaju treća i četvrta faza takozvana stonska obilaznica.

Gradilište Pelješkog mosta    Tonci Plazibat/Cropix

Gradilište Pelješkog mosta  Tonci Plazibat/Cropix

Nakon početnih teškoća radovi napreduju. Ključna mjesta na trasi, tuneli Supava i Polakovica se užurbano rade. Između ova dva tunela će se graditi most preko stonskog zaljeva dužine 500 metara. U splitskom škveru je završen najduži čelični element za taj most, dužine 93 metra – pojasnio je Škorić.

Gradilište Pelješkog mosta    Tonci Plazibat/Cropix

Gradilište Pelješkog mosta  Tonci Plazibat/Cropix

Piše: Stanislav Soldo
za jutarnji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *