Input your search keywords and press Enter.

Plenković: “Od EU ćemo dobiti 357 milijuna eura za Pelješki most i cestovno povezivanje Dalmacije”

“Europska komisija će idući tjedan dovršiti sve interne procedure za sufinanciranje ovog, dosad najvećeg EU projekta”, kazao je premijer Andrej Plenković.


U uvodnom obraćanju premijer Andrej Plenković kazao je kako su na jučerašnjem Danu poduzetnika bili i on i niz ministara. Osvrnuo se potom i na rast BDP-a koji je jučer objavio Državni zavod za statistiku. “Možemo biti zadovoljni i rastom zaposlenosti, očekujemo da nastavimo trendove pozitivnih makroekonomskih pokazatelja.”Kazao je kako su pri kraju aktivnosti kojima će biti osigurano sufinanciranje projekta nazvanog “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“, u što spada i izgradnja Pelješkog mosta te pristupnih autocesta i stonske obilaznice. “Europska komisija će idući tjedan dovršiti sve interne procedure za sufinanciranje dosad najvećeg EU projekta. Za taj ćemo projekt dobiti 357 milijuna eura, a realizirat će se u tri faze, od 2017. do 2021. Riječ je o strateškom projektu za cijelu RH i u kontekstu naših priprema za ispunjavanje kriterija za ulazak u Schengen.”

Dodao je i kako se nastavljaju svi procesi nužni za restrukturiranje Agrokora te podsjetio na sastanke koji su održani ovaj tjedan.

Sjednica je nastavljena redovnim točkama dnevnog reda te je usvojeno mišljenje Vlade o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za prošlu godinu. Usvojen je i Nacrt konačnog prijedloga zakona o osiguranju radničkih tražbina. Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić kazao je tom prilikom kako se “ovim prijedlogom zakona osigurava efikasnija zaštita egzistencije radnika na društveno prihvatljivoj razini”.

Ministar financija Zdravko Marić obrazložio je Prijedlog zaključka o prihvaćanju strategije Europske banke za obnovu i razvoj za Republiku Hrvatsku, što su članovi Vlade potom i prihvatili. Marić je predstavio i Prijedlog uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija te kazao kako je to istovremeno i dio priprema Hrvatske za period predsjedanja EU-om. Uredba donosi i novu sistematizaciju, s manjim brojem zaposlenih – predviđeno je 8863 službenika i namještenika, odnosno 486 manje nego dosad.

Marić je kazao i kako ova uredba ne nosi nikakve spektakularne promjene, već se prvenstveno radi o tome da se ustrojbena jedinica koja se bavi javnim dugom podiže na jednu višu razinu, sukladno Strategiji upravljanja javnim dugom i Nacionalnom programu reformi.

Radi djelotvornijeg praćenja gospodarskih kretanja ustrojava se, pak, Uprava za makroekonomske analize, Europsku uniju i međunarodne financijske odnose, a uredbom se i u okviru Uprave za gospodarstvo i financijski sustav jačaju poslovi vezani uz financijske analize poslovanja tvrtki u državnom vlasništvu. Oko tzv. poreznog USKOK-a nema bitnih promjena, on ostaje sastavni dio Porezne uprave, rekao je Marić.

Redom su potom usvojeni prijedlozi odluka o obvezi rada ureda državne uprave radi provedbe drugog kruga lokalnih izbora te o darovanju nekretnina u vlasništvu RH Sveučilištu u Splitu. Resorni ministar Pavo Barišić obrazložio je kakvo je stanje u tom sveučilištu te kazao da je ulaganje u hrvatska sveučilišta važno, a posebno u ona na jugu zemlje, kao što je ono u Splitu. Zahvalio je kolegama ministrima na dobroj suradnji po ovom pitanju.

Ministar Zdravko Marić obrazložio je prijedloge odluka o davanju suglasnosti nizu jedinica lokalne samouprave za zaduživanje, i to redom Gradu Poreču, Gradu Bjelovaru, Općini Tinjan te Općini Đurđenovac. Vlada je to potom i prihvatila.

Prihvaćeno je i da se pokrene postupak za sklapanje Mnogostrane konvencije o provedbi mjera povezanih s ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ne bi li se spriječilo smanjivanje porezne osnovice i preusmjeravanje dobiti.

dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.