Input your search keywords and press Enter.

Kraj godine dubrovački slikar kapetan Stjepko Mamić, uz izložbe u renomiranim prostorima kojima je „umrežio“ gradove na četiri kontinenta, od Seula preko Firenze, Pesara i Rima do Miamia, USA i brazilskog Ria, završava promocijom knjige o umjetnosti u Firenzi i primitkom u članstvo Accademia Culturale Europea sa sjedištem u Rimu.

Stjepko Mamić vratio se iz Italije gdje je uspješno izlagao u Firenzi, Pesaru i Rimu. Istovremeno njegova slika Nocturno bila je izložena u National Academy of Arts, u Seoulu od 11.- 22. 11. 2016. nakon čega je ostala u fundusu Nacionalnih Muzeja Južne Koreje što je ogromno priznanje i čast našem umjetniku ali i njegovom rodnom Dubrovniku i Hrvatskoj. Prethodno je od kolovoza do listopada 2016. izlagao u Nacionalnim muzejima Južne Koreje u sklopu Druge međunarodne izložbe „Draw Environment with Art“ („Oslikaj okoliš umjetnošću“) a tijekom Olimpijskih igara 2016. u Riu njegova slika „Long Net“ prikazivana je na displejima u Riu. Ista slika „Long Net“ je privukla pažnju brojnih posjetitelja u Miamiu, na Floridi, USA gdje je Mamić izlagao u Hotelu Victor u sklopu Art Basel Miami od 30. 11.- 04. 12. 2016. god.

Dubrovački slikar pomorski kapetan Stjepko Mamić poznat po njegovim kolorističnim morskim motivima, nadasve seriji „Mreža“ (Net) s kojom je postigao veliki uspjeh i čije se slike nalaze diljem svijeta, jučer je predstavljen u srcu stare povijesne jezgre Firenze u šestom izdanju knjige „Emocije u umjetnosti“ („Emotions of Art“) autorice uvažene prof. Anne Francesce Biondolillo. Promocija knjige u koju su uvrštena čak četiri djela Stjepka Mamića („Long Net“, „Two“, „Trough passage“ i „Brasil 2016- Olympic edition“) upriličena je u nedjelju 11. 12. 2016. s početkom u 17 sati u kultnom Giubbe Rosse „Caffe storico letterario Firenze “ u kojem se već desetljećima odvijaju brojni značajni kulturni događaji iz sfere literarne i likovne umjetnosti. Uz autoricu brojnim posjetiteljima knjigu su predstavili prof. Tereza Ricco, likovna i književna kritičarka, rektorica Sveučilišta u Rimu te Dr. Jacopo Chiostri, književnik i novinar iz Firenze. Prof. Biondolillo koja pomno prati rad Stjepka Mamića zadnje tri godine, poznata po predanom radu i senzibilitetu prema lijepom u umjetnosti, o Mamićevim umjetničkim djelima u ovoj knjizi je zapisala:“ Unatoč tome što sam već nekoliko puta pisala o prestižnom umjetničkom radu kapetana Stjepka Mamića, uvijek sam sretna kada mogu upoznati njegove nove radove i primiti njegovu viziju, “osluhnuti” njegove emocije, osjetiti opet ono “nešto” emocionalno što se slaže s već mi poznatim fragmentima njegove osjećajne duše. More je sveprisutna tema u čudesnoj umjetnosti Stjepka Mamića. On s rijetko viđenom senzibilnošću i prisnosti s morem i njegovim okruženjem, uzvisuje mrežu u njenoj poniznosti. Njegovo remek djelo “Duga mreža” (“Long Net”) je prije svega očaravajuća čarolija koja omogućava jedan slikovit pogled na morski svijet. Između svjetla i boje, uronjena u beskrajno morsko plaventilo, caruje duga mreža, sretan inspirativan motiv za velikog umjetnika. Koliko zadivljujuće strasti se ogleda u ovom djelu! Složenost njegovih osjećaja koja proizlazi iz transparentnosti mora, dotakavši srce promatrača vodi ga u suštinu duhovnosti a to je duša Našeg Umjetnika. Nema sumnje da Stjepko Mamić radi “sa srcem u ruci”, bespogovorno vladajući tehnikom slikanja na inventivan i originalan način, otvarajući riznicu sjećanja i besmrtnosti i u njegovim djelima kao što su “Kroz prolaz” i “Brazil 2016.- Olympic Edition”, uvijek spreman za novu inspiraciju i izazove.

Upravo su završene izložbe u Firenzi i Pesaru na kojima se Capt. Mamić uspješno predstavio. Na Biennalu u muzejskom prostoru Grada Firenze, u poznatoj OnArt Gallery izložio je triptih “Sea life”, 3x(80×80) cm koji je prethodno bio u lipnju i srpnju o.g. na izložbi u Nacionalnom muzeju Slovačke u Caste Bratislava.
Posebno treba istaknuti da je Stjepko Mamić kao jedini pozvani umjetnik iz Hrvatske izlagao na Festivalu umjetnosti, prijateljstva i mira Italije i Uzbekistana upriličenog u Alexander Museum Palace Hotelu u Pesaru povodom obilježavanja 25 godina samostalnosti Uzbekistana, o čemu su izvijestili brojni talijanski i uzbekistanski mediji a Stjepko Mamić je nakon otvorenja dao interview za talijansku televiziju. Tom prigodom Stjepko je izložio sliku „Brasil 2016-Olympic edition“ koja je privukla pažnju brojnih posjetitelja razigranim koloritom na podlozi od zlatnih listova na lanenom platnu te je dobio i poziv za samostalnu izložbu u ovom ekstravagantnom Art Hotelu-Muzeju suvremene umjetnosti ali pozvan i da izlaže u Uzbekistanu. Glavna organizatorica festivala uzbekistanska umjetnica koja živi u Italiji Aida Abdullaeva priredila je krasan bogat umjetnički doživljaj za brojnu publiku i umjetnike. Prve večeri Festivala 18. 11. 2016. kojeg su otvorili grof Alessandro Marcucci Pinoli, vlasnik Alexander Museum Palacea, jedinog talijanskog Art Hotela koji je uvršten među Top 10 najboljih europskih Art Hotela, i predstavnik Ambasade Republike Uzbekistana u Rimu Gosp. Rustam Kaymov. Uz Stjepka Mamića svoja djela su izložili slikari: Aida Abdullaeva, Akmal Nur (Predsjednik Akademije umjetnosti Uzbekistana), Albert Edwin Flury, Alisher Alikulov, Antonino Leanza, Carlos Callegari, Farida Maksumova, Fausto Ercolani, Francesca Guidi, Giuseppa Comodi, Kamila Kerimova, Lilian Rita Callegari, Luca Peroni, Marina Ribnikova, Massimo Cedrini, Miguel Angel Acosta Lara, Paola Zannoni, Sabrina Golin, Tohir Karimov, Veronica Severi, Vincenza D’Augelli te fotograf Wilson Santinelli koji je bio ujedno i službeni fotograf ovog Festivala umjetnosti, glazbe, mode i poezije.

Uz otvorenje izlobne upriličen je bogat glazbeni opus vrsnih umjetnika kako i priliči rodnom gradu velikana svjetske umjetnosti kakav je Gioachino Antonio Rossini (Pesaro, 29. veljače 1792. – Passy pokraj Pariza, 13. studenoga 1868.), talijanski skladatelj 30 -ak opera od kojih je napoznatija opera “Seviljski brijač”, remek-djelo talijanskog buffo-stila. Među glazbenicima koji su izvedbama oduševili brojnu publiku koja je ispunila dvoranu treba istaknuti talijansku lirsku sopranisticu Teresu Sparaco s njenom grupom „Le dame del regno“( Kraljevske dame) iz Caserta, Cecillia d’Iorio-prva violina, Ludovica Ambroselli-violina i Marilena Di Martino, viola, zatim pijanist Michele Castaldo, izvrsna mlada pijanistica Diane i njena sestra violinistica Ilaria Massecesi te bravurozni duo uzbekistanskih pijanistica Nigora Khusanova i Maryam Ilyasova.

Uz veliki uspjeh u slikarstvu dubrovački slikar uspješno je zakoračio i u svijet visoke mode! Četiri ženske torbe (3 crne koje je kreirala hrvatska dizajnerica Jasna Herak i jedna crnobijela dizajnera Diaza Kove iz BiH) ručno oslikane Stjepkovim unikatnim ribama privukle su pažnju na izložbama u Rimu, Firenzi te na modnoj reviji u Pesaru koje su nosile manekenke odjevene u krasne kreacije od svile i ručno rađene čipke uspješne mlade modne kreatorice Slađane Krstić. Ova rođena Splićanka koja živi u Rimu već 20 godina godina, gdje je diplomirala dizajn i grafiku na Accademia Altieri, predstavila je na modnoj reviji održanoj drugog dana Festivala 19. 11. 2016. unikatne koloristične kreacije iz njene kolekcije „Pure Color Extravagant Collection“.

Kao poseban dragocjen dar za nastupajuće Božićne blagdane u dom dubrovačkog slikara Capt. Stjepka Mamića i njegove supruge dr. sc. Dražana Martinović Mamić stigle su diplome iz Europske kulturne Akademije (Accademia Culturale Europea) čije sjedište je u Rimu, čijim punopravnim članovima je postao ugledni bračni par iz Dubrovnika za doprinos na europskoj kulturnoj sceni. To je veliko priznanje i „vjetar u leđa“ dubrovačkom slikaru koji članstvom u ovoj uglednoj Akademiji, u čijem odboru sjedi nekoliko visokopozicioniranih članova u značajnim državnim institucijama Italije i Vatikana, uz suprugu koja se uspješno dokazala u organizaciji izložbi i umjetničkog programa, imaju mogućnost unaprijediti kulturnu suradnju i promovirati Dubrovnik i Hrvatsku na međunarodnom planu.
Uzevši u obzir i činjenicu da je tijekom 2016 godine Stjepko Mamić uspješno izlagao u Francuskoj (u Galeriji Metanoia u središtu 1. Arr. Pariza), u Muzeju za umjetnost i znanost u Milanu gdje je dobio i nagradu Muzeja za izvrsnost rada za 2016. godinu iz ruku direktora Muzeja, da je učestvovao na Probiennalu u Veneciji po odabiru čuvenog prof. Vittoria Sgarbia a potom izlagao u Nacionalnom muzeju Italije u Villi Pisani, zvanoj „kraljica vencijanskih vila“, zatim u Geleriji na Manhattanu, New York, u Nacionalnim muzejima Irana (Galerija suvremene umjetnosti Ahwaz, Dezful), Slovačke (Castle, Bratislava), Makedonije (NM Kumanovo i DK Koco Racin Skopje), Južne Koreje (Heageumegang Theme Museum, u Geojesi-Busan od 18.08.-30.09. 2016.; Cheongwoon Art Museum od 05.10. – 30.10. 2016.; National Academy of Arts of Republic Korea, Seoul 11. – 22. 11. 2016.), Nizozemskoj (Oostburg, Zeeland), da je dobitnik nagrada (Trofeo La Vela d’oro per l’Arte u Cesenaticu, Italia 25. 06. 2016.; Grand Prix za vizualnu umjetnost 2016. za visoku razinu profesionalnosti u području umjetnosti na Biennalu Cannes, Francuska 04/2016; Premio Biennale Palma d’oro per l’arte u Monte Carlu 24. 09. 2016.), da je primljen u članstvo Nacionalnog udruženja umjetnika Južne Koreje te postao članom Accademia Culturale Europea nakon što je bio uvršten u knjigu izdanu pod njihovim pokroviteljstvom u Rimu, da je njegova slika „Faust Vrančić- Homo Volans“ u sklopu projekta „Kolokvij o Faustu Vrančić“ u organizaciji Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti postavljena u Hrvatskom Papinskom Zavodu Sv. Jeronima u Rimu je pokazatelj da je Stjepko Mamić ne samo uspješan umjetnik koji je srcem i dušom u ovom što čini nego da je on i pravi neformalni ambasador umjetnosti rodnog mu Dubrovnika i Hrvatske domovine.

dr.sc. Dražana Martinović Mamić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.