Input your search keywords and press Enter.

Pass the joint pjevalo se na koncertu Keziaha Jonesa

Nigerijski pjevač i gitarist Olufemi Sanyaolu, umjetničkog imena Keziah Jones, održao je u Dubrovniku koncert u sklopu festivala Orsula koji je završio zanimljivom svirkom svih prisutnih glazbenika.

Dvadesetak odsviranih pjesama s njegovih šest studijskih albuma pokazalo je svu ljepotu i zanimljivost njegovih nastupa. Specifična Jonesova tehnika sviranja gitare na momente sliči ‘slapping’ tehnici udaranja žice na bas gitari.

Svoj glazbeni stil definira spojem sirovih blues elemenata, te funk i soul ritmovima u takozvanom „blufunku“, mješavina kultura rodne mu Afrike, Londona i Pariza. On možda nije toliko plesan, kao afrobeat zvuk njegovog sunarodnjaka Femija Kutija, koji je nastupio na Orsuli dva tjedna prije. Svejedno publika je pljeskanjem i pjevanjem pokazala dobro raspoloženje koje je vladalo tijekom cijeloga nastupa.

Kroz svoje skladbe Keziah Jones predstavlja suvremenost post-kolonijalne Afrike, te povezuje glazbu sjeverne i južne polutke. Kao uzore ističe Fela Kutija, Miles Davisa i Jimi Hendrixa.Kao predgrupa nastupio je Igor Vince & his Drum, Brass and Keys koji je sa svojim latino, reggae i afrobit ritmovima, uz pomoć atraktivne plesačice, uveo publiku u ovu toplu ljetnu glazbenu večer. Igor Vince ili Igor Vincetić već je pratio spomenute glazbenike na turnejama i svirao s njima. Na njegovom novom albumu „Let’s do it“, kojeg je predstavio dubrovačkoj publici, gostovao je Femi Kuti.

Vrhunac večeri bio je ‘jamming’ prisutnih glazbenika koji je krenuo po završetku svirke Keziah Jonesa. Na pozornicu se prvo popeo sedmeročlani bend Igora Vincetića. U svirci koja je potrajala do iza jedan i po za mikrofonom se našlo nekoliko posjetitelja, poput Maje Grgić, a u jednom trenutku zapjevala se pjesma Dina Dvornika „Ti si mi u mislima“.

Sljedeći događaj festivala Orsula je „Flamenco show – Morente & Rueda“ u subotu, 5. kolovoza, s početkom u 21 sat.

Vedran Levi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *