Input your search keywords and press Enter.

Zeleni Forum i Club prijatelja Lokruma uputili su eko apel na slijedeće adrese:


1- Ministarstvu zaštite okoliša i prirode RH – Okolišna inspekcija zaštite prirode i okoliša RH
2- Inspektorici zaštite prirode Dubrovnik, gđi Vesni Daničić

Unatoč našim glasnim apelima da se otpad ne pali (nego razvrstava) na Lokrumu on se i dalje pali što je nedopustivo po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom!

Poštovani,
Unatoč našim glasnim apelima proteklih dana da se otpad ne pali (nego razvrstava) u Rezervatu Lokrum on se i dalje pali što je nedopustivo po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom. Naime paljenjem plastike stvaraju se otrovni plinovi dioxin i furani a stiropra se ispušta otovna kemikalija bisfenol A. Na dojave naših sugrađana danas, 10.svibnja 2016. preko našeg Zelenog telefona Eko fona kako se čuje miris gareži na južnoj strani Lokruma zaputili smo se u našu već 17. Eko patrolu ove godine u uvjerili se kako se sav otpad (plastika, drvenerija, plastične boce, plastične kante, stiropor metalne doze, posječena stabla čempresa) koji se skupljao proteklih dana zapalio umjesto da se pravilno razvrstao. Ovakav način gospodarenja otpadom je štetno za zdravlje i djelatnika Rezervata Lokruma tako i brojnih posjetitelja Lokruma a da ne govorimo koliko je štetno i za Planet Zemlju! Sav taj otpad je otpad sa Lokruma!
U Članku 11, točka 3 Zakona o održivom gospodarenju otpadom donešenog 2013. godine stoji:
(3) Zabranjeno je spaljivanje otpada u okolišu, uključujući spaljivanje otpada na moru te spaljivanje biljnog otpada iz poljoprivrede i šumarstva protivno odredbama ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju ovoga Zakona.
Molimo vas da najhitnije reagirate i zaustavite dalje spaljivanje raznog otpada (uključujući i opasni) na Lokrumu budući je ovaj otok još 1979 po svojoj i prirodnoj i kulturnoj vrijednosti pod strogom zaštitom UNESCO-a. Osim toga Rezervat Lokrum je omiljeno turističko odredišta brojnih turista iz cijelog svijeta.
„Divna ladja nakrcana raznijem cvijetjem koju vuku po pučini vile˝ (O Lokrumu iz „Milovanki˝)
Predsjednica:Jadranka Šimunović

Co
– UNESCO, Paris
– Ministarstvo turizma RH – Ministar Anton Kliman

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *