Input your search keywords and press Enter.

Otvorenje izložbe: Likovna baština obitelji Pejačević

”Likovna baština obitelji Pejačević” naziv je gostujuće izložbe Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, koja će biti otvorena u nedjelju, 5. lipnja u 20.30 sati u Kneževu dvoru.

Izložba se bavi umjetninama likovne baštine hrvatske plemićke obitelji Pejačević. Izvorno obuhvaća oko 150 umjetnina – slika, grafika, skulptura, a u Dubrovniku će biti predstavljeno dvadeset reprezentativnih umjetnina nastalih u vremenu od sredine 18. do sredine 20. stoljeća.

Tematski te umjetnine predstavljaju mrtve prirode, portrete (osobito je zastupljen niz galerije predaka), genre scene te sakralne teme. To su djela uglednih autora, poput bečkog baroknog slikara J. G. Weickerta, engleskog portretiste A. Ossania, mađarskog kipara J. Engela, umjetnika austro-ugarskih krugova Móra Thana i Franza Pitnera te udomaćenog slikara J. F. Mückea. Zastupljena su i ostvarenja hrvatske moderne, kroz djela Vlaha Bukovca, Mencija Clementa Crnčića i Naste Rojc.

Plemićka obitelj Pejačević posjedovala je bogate umjetničke zbirke u svojim dvorcima diljem Hrvatske i u inozemstvu, a djela su kontinuirano prikupljali od dolaska na prostor Slavonije i Srijema (početak 18. st.) do Drugog svjetskog rata. Prema dvorcima u kojima su nastajale, razlikuje se virovitička, našička, podgoračka i retfalačka likovna zbirka. Danas su te umjetnine većim dijelom sastavni dio fundusa hrvatskih galerijskih i muzejskih ustanova, a dijelom se nalaze u privatnom vlasništvu. Kvalitetom i količinom građe te se zbirke ubrajaju u najznačajniju likovnu baštinu istočne Hrvatske.

Autorice izložbe su dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak (viša kustosica, MLU) i Silvija Lučevnjak, prof. (ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice). Za postignute rezultate na ovoj izložbi autorice su dobile nekoliko prestižnih nagrada (Godišnja nagrada Osječko-baranjske županije za kulturu, Povelja “Radovan Ivančević” Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za unaprjeđenje i promicanje povijesti umjetnosti, Godišnja nagrada Hrvatskog muzejskog društva za provedeni istraživački rad koji je rezultirao stručnom publikacijom).

Izložba ostaje otvorena do 10. srpnja 2016.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *