Input your search keywords and press Enter.

Otvorenje izložbe Dubravka Kastrapelija

Držić i Cervantes – mediteranski krug smijehom u Domu Marina Držića

„Držić i Cervantes – mediteranski krug smijehom“ naziv je izložbe Dubravka Kastrapelija, koja će se u petak, 7. kolovoza u 21 sat otvoriti u Domu Marina Držića. Na tridesetak ilustracija, slikar je dočarao svoje viđenje scena iz Držićeve Novele od Stanca i Dunda Maroja te Cervantesova romana Don Quijote. Kao i uvijek, Dom Marina Držića priprema i pregršt iznenađenja na otvaranju.

„Smijeh kao nit koja je objedinila stvaralaštvo najpoznatijeg hrvatskog komediografa Marina Držića i najvećeg španjolskog pripovjedača Miguela de Cervantesa Saavedre potaknula je ilustratora Dubravka Kastrapelija da kroz interpretaciju njihovih najznačajnijih književnih djela ilustrira viziju pročitanog i doživljenog, stvarajući pritom suodnos dvaju značajnih predstavnika renesansne književnosti“, zapisala je u katalogu koji prati izložbu povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Dubravko Kastrapeli rođen je 26. siječnja 1971. godine u Zagrebu. Završio je srednju elektrotehničku školu, te nakon toga upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu na kojoj je diplomirao 1995. godine u klasi prof. Kesera, te kod prof. Damjanov na temu “Utjecaj umjetničkog djela na likovno izražavanje djece”. Nakon toga se bavi slikarstvom i kiparstvom, da bi se ubrzo posvetio ilustraciji. Posljednjih godina posvetio se ilustriranju Cervantesovog “Don Quijotea” i djela Marina Držića u kojima spaja svoju ljubav prema književnosti i likovnosti te je na tu temu održao više samostalnih izložbi u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku. Ilustrirao je i dizajnirao brojne slikovnice, letke, plakate, udžbenike i dječje časopise.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *