Input your search keywords and press Enter.

Otvorenje gostujuće izložbe ”Lica rata” u tvrđavi Imperijal na Srđu

Povodom obilježavanja ovogodišnje 25. obljetnice herojske obrane Grada od srpsko-crnogorskog agresora, u sklopu muzejskog projekta ”Hrvatska ratna fotografija”, pokrenutog 2013., Muzej suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja u tvrđavi Imperijal na Srđu organizirao je gostovanje tematske izložbe Hrvatskog povijesnog muzeja ”Lica rata”, autora višeg kustosa Ivice Nevešćanina. Izložba ”Lica rata” bit će otvorena u tvrđavi Imperijal na Srđu u petak, 1. srpnja u 19 sati.

Na dan otvorenja izložbe od 18 sati, zahvaljujući razumijevanju Excelsa Nekretnine, svim zainteresiranim građanima omogućen je prijevoz žičarom na Srđ uz prigodnu cijenu povratne karte od 10 kuna.

Gostovanje ove izložbe omogućila je višegodišnja plodna međumuzejska suradnja, utemeljena na zajedničkom znanstvenom i stručnom bavljenju razdobljem Domovinskog rata, a posebno ratnom fotografijom kao iznimno vrijednim muzejskim predmetom i vjerodostojnim svjedokom hrvatske novije povijesti.

Budući da izložba „Lica rata“ nije isključivo povijesna, već se u prvom redu bavi upravo hrvatskom ratnom fotografijom, umjesto kronološkog slijeda podijeljena je na tematske cjeline pod nazivima: Početak, Branitelj, Civil i Oluja. Njen sadržaj čini više od 200 izloženih izabranih fotografija ponajboljih hrvatskih ratnih fotoreportera i fotografa snimljenih na gotovo svim hrvatskim ratištima, kao i prezentacija animirane karte ”Domovinski rat” Hrvatskog povijesnog muzeja.

O važnosti Dubrovnika i njegove uloge u Domovinskom ratu svjedoči i zastupljenost na izložbi velikog broja radova istaknutih dubrovačkih majstora fotografije Pava Urbana, Mila Kovača, Mira Kernera i Božidara Gjukića čiji se izvornici čuvaju u Zbirci fotografija Muzeja suvremene povijesti. Pored toga, autoru izložbe ustupili smo na korištenje i velik broj ratnih snimaka, iz donacije Muzeju, dvojice ponajboljih hrvatskih ratnih fotoreportera Božidara Vukičevića i Matka Biljka, koja sadrži nekoliko desetaka tisuća njihovih izvornih ratnih fotografija.

S obzirom da izložba svjedoči o strahotama rata, autor je izložbu posvetio hrvatskim braniteljima, svim žrtvama rata, fotografima, kao i cjelokupnom hrvatskom društvu koje još uvijek prolazi svoju ratnu katarzu u svakodnevnom životu.

Vjerujemo kako će i ova izložba, kao i sve dosadašnje izložbe prezentirane u tvrđavi Imperijal, simbolu herojstva i obrane Grada u Domovinskom ratu, pobuditi veliki interes dubrovačke javnosti.

Posebno nas veseli što će posjetitelji moći iznova doživjeti izvornu ljepotu prostora, do sada korištenog za povremene tematske izložbe Muzeja suvremene povijesti, koji je Grad Dubrovnik dodijelio budućem Muzeju Domovinskog rata za njegov stalni postav, nakon potpune obnove tvrđave Imperijal.

HPM - Plakat

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *