Input your search keywords and press Enter.

Otvoreni eko apel za otok Šipan !

Otok Šipan grca u ekološkim i komunalnim problemima! …poručuju nam mještani otoka Šipana!

Žale nam se  preko našeg Zelenog  telefona Eko fona 020 453-850 kako im je najveći problem kanalizacija … bacanje fekalija iz fosa u more …. zbrinjavanje smeća…..sječa vrijednih stabala radi betonizacije!
Posjetili smo prošli tjedan i jedno i drugo mjesto na Šipanu a to su Šipanska luka i Suđurađ, prilikom naše eko patrole i uvjetili se u istinitost navoda ogorčenih šipanaca!
Kada smo došli u Šipansku luku odmah nas je zapuhnuo na rivi ispred hotela smrad kanalizacije što zaista ne pristoji tako lijepom turističkom mjestu. Vidjevši nas u eko patroli mještani su nam ukazali na brojne ekol.i.komun.probleme što ih muče. Pokazuju nam 400 godina stari zdravi platan kojem je od lani nestala tabla zaštite  i nitko  se ne brine o njemu te brojne jahte i jedrilice koje nitko ne kontrolira gdje bacaju smeće i otpadne vode i fekalije.
Mještani Luke bi voljeli da im čistoća  mjesta bude na visini da čistač bolje ćisti a da ribari drže bolje u redu svoje mreže i ribarski alat. Najviše ih žalosti kada neki njihovi mještani bacaju ponajviše zimi fekalije iz svojih fosa u more. Naglašavaju nam kako je Šipansko polje prilično zapušteno!
Ni u Suđurđu nije ništa bolje pritusnut je kao i Šipanska luka  gotovo istim problemima!
Evo  kante  su na gl. rivi u luci i centru mjesta Suđurađ  često  prepune smeća (snimljeno  27.8. 2019. prilikom naše eko patrole oko 16 h) koje okolo kipi! Suđurađ  je turističko mjesto i to zaista nije lijepo vidjeti ni nama ni turistima, a osim toga širi se jaki nesnosni smrad!
Pored svih ovih komunalnih problema Suđurđu po dojavama mještana prijeti uskoro  dalja  veća  betonizacija (prema Četvrtoj vali) što ih jako zabrinjava!
Gdje su odgovorne službe za zaštitu prirode ŔH, Inspekcijske službe RH  i komunalne službe Grada i DNŽ da ovo najhitnije  zaustave i saniraju!

Voditeljica Zelenog telefona Eko Fona :
Jadranka Šimunović
Co.U previtku fotogalerija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *