Input your search keywords and press Enter.

Otvoreni Dani kršćanske kulture u Dubrovniku

Kršćanska kultura povezuje, a ne dijeli!

Desetodnevna manifestacija Dani kršćanske kulture u Dubrovniku otvorena je u subotu, 1. travnja u dubrovačkoj katedrali veličanstvenim koncertom dvaju zborova.

Dane je otvorio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je istaknuo kako je narav kršćanske kulture da povezuje, a ne dijeli. Kazao je kako se na programu manifestacije u Dubrovniku nalaze i kulturni i duhovni sadržaji koji povezuju, te nabrojao i druge različite načine povezivanja ove manifestacije. „Dani kršćanske kulture u Dubrovniku povezuju nas sa Splitom i Šibenikom, u kojima se također manifestacija odvija, povezuju nas putem večerašnjih gostiju sa Zagrebom i Đakovom, povezuju nas i međusobno, povezuju nas s našom prošlošću i svjetskom poviješću jer ćemo se susretati s djelima koja nadilaze naš prostor i vrijeme, povezuju nas i s drugim braćom kršćanima kroz događaj u pravoslavnoj crkvi, a kroz duhovnu obnovu nas povezuju s Bogom.“ Izrazio je nadu da će ovi Dani kršćanske kulture biti doista ono što povezuje te da će biti ne samo interpretacija kulturnog sadržaja, kako onih koji će djela interpretirati tako i onih koji će predstaviti svoja djela, „nego da će po našem povezivanju postati graditelji kršćanske kulture koja nas osobno podiže i izgrađuje, povezuje nas s Bogom i drugima“, kazao je biskup Uzinić i proglasio Dane otvorenim.

Pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije dr. sc. Joško Mikuš podsjetio je kako se ova manifestacija održava dvanaesti put u Dubrovniku a ovo je drugi put da je suorganizira to biskupijsko vijeće.

U programu koji je slijedio prvi je nastupio Katedralni zbor iz Đakova koji je izveo koncert „Pogledaj, Gospode“ pod dirigentskom palicom mo. Ivan Andrića, a potom je nastupio mješoviti pjevači zbor „Capella Odak“ kojim je dirigirala Jasenka Ostojić.

„Capella Odak“ izvela je djela Krste Odaka, po kojem nosi ime, zatim djela G. Fauréa, S. Rchmaninova, A. Pärta, A. Lottija, M. Durufléa, T. Uhlika, V. Sunka, A.Schnittke i F.X.Biebla. Solisti su bili Anamarija Žugić, alt, Fabijan Komljenović, bas, Marta Brkljačić, sopran, Irena Ivanišević Komunjer, sopran, a za orguljama u pojedinim skladbama bio je Filip Horvat.

Riječi zahvalnosti svima na kraju je uputio katedralni župnik i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Stanko Lasić koji je izrazio radost zbog prikazivanja hrvatske pasionske baštine u dubrovačkoj katedrali te napomenuo kako se ovim koncertom povezao hrvatski istok i zapad s hrvatskim jugom, što je uvijek lijep događaj.

Katedralni mješoviti zbor u Đakovu u dugoj i bogatoj povijesti liturgijskog pjevanja u đakovačkoj katedrali zauzima značajno mjesto od 1947. godine, kada je osnovan, a danas ga čini više od pedeset pjevača pod ravnanjem mo. Ivana Andrića, uz orguljašku pratnju mo. Vinka Sitarića.

“Cappella Odak” je mješoviti pjevački zbor nastao jedinstvenim spojem pjevača dvaju ansambala – ženskog zbora “Cappella Zinka” i nekadašnjih pjevača Zagrebačkih dječaka, a djeluje pod ravnanjem dirigentice Jasenke Ostojić.

Manifestacija Dani kršćanske kulture održava se trinaesti put. Ove godine održava se u tri grada: Splitu, Dubrovniku i Šibeniku. U Dubrovniku se Dani održavaju dvanaesti put, a organizatori ovogodišnjih Dana su Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije u suradnji s nakladnom kućom „Verbum“ iz Splita.

Napomenimo i da će Katedralni zbor iz Đakova u nedjelju pjevati na misi u katedrali te nakon mise također izvesti jedan dio skladbi iz svog bogatog repertoara, dok će “Cappella Odak” nastupiti u crkvi sv. Nikole u Čilipima.

Angelina Tadić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *