Input your search keywords and press Enter.

Pored brojnih događanja koja su obilježila tjedan vinskogafestivala jedan se ističe – središnja izložba izvrsnih vina, posebice izvornih sorti juga

 

U petak, 26. travnja, u prelijepom okruženju poznate dubrovačke plaže Sunset Beach u Uvali Lapad prisutne su pozdravili župan Dubrovačko – neretvanske županije g. Nikola Dobroslavić, saborska zastupnica gospođa Sanja Putica, izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora; državni tajnik za turizam Republike Hrvatske gospodin Frano Matušić i zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika, gospođa Jelka Tepšić.

Za grad Dubrovnik velika je čast i zadovoljstvo da se ovaj 6. Dubrovnik FestiWine predstavlja u gradu koji je šampion turizma. Vjerujemo da Dubrovnik zaslužuje najbolje, a istodobno vjerujemo da se to najbolje upravo nalazi u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, najbolja vina koja na taj način promiču ne samo grad i županiju nego i cijelu Republiku Hrvatsku. – rekla je zamjenica gradonačelnikagrada Dubrovnika, Jelka Tepšić

Gospodin  Frano Matušić, državni tajnik za turizam naglasio je:Želja nam je u Ministarstvu turizma što je moguće više poticati proizvodnju autohtonih vina i da se ona što više i što prije nađu na stolovima naših ugostitelja. Hrvatska vina trebaju se plasirati u turistički sektor, u hotele, restorane, svuda gdje je prigoda pokazati vrhunsku kvalitetu vina naših vinara!  

Dubrovačko neretvanska županija kao nositelj i organizator događanja glavnu poruku festivala pronalazi u daljnjem razvoju vinogradarstva i vinarstva dubrovačkog kraja: „Čast mi je  otvoriti 6. Dubrovački FestiWine. Čestitam organizatoru, Dubrovnik PartneR, koji izvrsno provodi sve ove manifestacije koje mi kao županija nosimo. Mi imamo najbolja bijela i crna vina, držimo se čvrsto slogana da naša vina moraju biti okosnica vinskih karata, da moraju biti zastupljena najviše na njima i da odmor niti jednoga gosta nije cjelovit ako ne kuša vina svoje destinacije, te da sa svoga putovanja ne ponese najbolji suvenir – lokalno vino! Siguransam da ćemo u budućnosti još više unaprjeđivati ne samo ovaj festival nego cijelo naše vinarstvo.“ – izjavio je g. Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije.

Na otvorenju proglašena su i najbolja vina međunarodnog ocjenjivanja Dubrovnik FestiWiNe Trophy 2019 međunarodni ocjenjivački sud odradio je veliki posao kušajući i ocjenjujući 110 prijavljenih vinskih uzoraka uz predsjednikaBojana Kobala koji je svih 6 godina na čelu ovoga ocjenjivanja.

Najbolje ocjenjeno vino je  TRAMINAC LEDENO VINO 2012. OPG Šimanović, Kostel Pribički iz Krašića, najbolje crveno vino je DINGAČ SELEKCIJA 2012., PZ Dingač, Potomje, Pelješac; najbolje ocijenjeno ružičasto vino ROZE 2018. OPG Siber Dušica, Osijek,  Vinogorje Erdut;   najbolje ocijenjeno bijelo vino CHARDONNAY 2017. Vina Kalazić, Zmajevac;  Vinogorje Baranja;  najbolje ocijenjeno slatko vinoTRAMINAC LEDENO VINO 2012. OPG Šimanović, Kostel Pribički, Vinogorje Krašić  ;  najbolje ocijenjeni pjenušac ETNA SPUMANTE BRUT 2013.; Nerello Mascalese; Società Agricolla Destro Sel, Sicila Italia; najbolje ocijenjenocrveno vino DN županije – DINGAČ SELEKCIJA 2012.;  PZ Dingač, Potomje; Pelješac; najbolje ocijenjeno ružičasto vino DNŽ – ROSÉ 2018. OPG Zlatko Bačić, Blato, Vinogorje Korčula; najbolje ocijenjeno bijelo vino DNŽGRK 2018. OPG Zoran Cebalo Popić, Lumbarda; Vinogorje Korčula, najbolje ocijenjeno vino vinogorja Pelješac DINGAČ SELEKCIJA 2012. PZ Dingač, Potomje; najbolje ocijenjeno vino vinogorja Konavle MALVASIJA DUBROVAČKA 2018., Božo Metković, Molunat; najbolje ocijenjeno vino vinogorja KorčulaGRK 2018. OPG Zoran Cebalo Popić, Lumbarda; najbolje ocijenjeno vino vinogorja Komarna, PLAVAC MALI 2015. Vinogradi Volarević, Metković; najbolje ocijenjeni Dingač DINGAČ SELEKCIJA 2012. PZ Dingač, Potomje

I ove godine održan je popularni „Blind date“ – Spoj na slijepo gdje se susreću vina Dubrovačko-neretvanske županije s našom poznatom autohtonom malostonskom kamenicom.  Za 2019. godinu ocjenjivači su odabrali pobjednika:  uz malostonsku kamenicu najbolje se sljubio QUATTRO chardonnay 2018 vinarije Volarević s Komarne.

Na tradicionalnoj donatorskoj Gala večera u hotelu Palace servirala su se pobjednička vina s prošlogodišnjeg ocjenjivanja uz vrhunska jela koja su nam pripremili chefovi: domaćin Saša Računica i chef gost Jure Tomič iz restorana Debeluh iz Slovenije. Prihodom gala večere stipendiraju semladi talenti u kulinarstvu i somelierstvu  – strčna komisija odabrala je  dvojicu stipendista kojima su uručene stipendijekuharu Toniju Kužninu i sommelieru Nikši Karamanu koji će od 20.11.-20.12.2019. učiti, raditi i stjecati nove vještine uz mentora Juru Tomiča u Brežicama.

S posebnim naglaskom na edukaciju istaknula  se važnost ovogodišnje prve vinske škole Dubrovnika FestiWinea pod kreativnim mentorstvom vinske akademkinje Mire Šemić i radionica festivala na kojima je prvi dan bio rezerviran za izvorne sorte ( Malvasiju dubrovačku, pošip i grk) a drugi dan za prijatelje festivala (pjenušava vina Salona pjenušavih vina Zagreb, vina Ahearne s Hvara i desertna vina Slavonije uz slatke zalogaje).

Dubrovnik se odavno pozicionirao na karti svijeta kao destinacija koju se mora posjetiti i doživjeti. Ovim festivalom iz godine u godinu pridodaju se novi sadržaji našim gostima, koji uz nevjerojatnu povijesnu i kulturnu dimenziju grada od sada imaju priliku zaviriti i u njegovo enološko i gastronomsko bogatsvo. Očekuje nas još jedan uzbudljiv vinski dan, na koji pozivamo sve vinoljupce, znalce i vinske profesionalce da kušaju izvrsna vina, upoznaju vrijedne vinare, pridruže se zanimljivim radionicama  – jer “Vrijeme je za vino!“ na Sunset Beach Dubrovnik u Uvali Lapad.

 

Foto: Julio Frangen

 

 

 

Dubrovnik FestiWine team

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.