Input your search keywords and press Enter.

Otvorena izložba “Vatrogasci i sport” u Noći muzeja

Muzej hrvatskog vatrogastva i ove godine je sudjelovao u manifestaciji Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva. Od 18:00 do 23:00 u Muzeju je zabilježeno oko
750 posjeta građana.

Muzej hrvatskog vatrogastva se uključio u zadanu temu ovogodišnje Noći muzeja: Muzeji i sport-brže više jače, izložbom Vatrogasci i sport. Otvorenju izložbe u prepunom galerijskom prostoru su prisustvovali izaslanik župana Varaždinske županije Martin Hajdinjak, predsjednik Vatrogasne zajednice županije Varaždinske Nedeljko Vukalović,zapovjednik VZŽ Varaždinske i Javne vatrogasne postrojbe Varaždin Ivica Labaš, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske MladenŠćulac,  izaslanik gradonačelnika Grada Varaždina i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Varaždina Bogović, predsjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup  te brojni predstavnici vatrogasnih društava i građani. Okupljene je pozdravila Nina Francetić u ime Hrvatske vatrogasne zajednice. Spomenula je kako Muzej uspješno sudjeluje u manifestacijama Noć muzeja, a već po drugi put je postavljena izložba prema zadanoj temi. Voditelj Muzeja Vedran Runjić objasnio je okupljenima koncept izložbe te koliko su sport i vatrogasci povezani, od osobnih sportskih uspjeha do vatrogasnih natjecanja. Okupljenima se obratio  i Nedeljko Vukalović koji je istaknuo važnost vatrogasnih natjecanja, kroz koja se hrvatski vatrogasci obučavaju od pedesetih godina prošlog stoljeća.- Natjecanja imaju bitnu komponentu za osposobljavanje hrvatskih vatrogasaca jer ih prvenstveno pripremaju za djelovanje na intervencijama. Stoga je imperativ nastaviti s ovom vatrogasnom tradicijom u kojoj sudjeluju vatrogasci od najmlađe dobi do veterana – rekao je Vukalović i otvorio izložbu.Nakon otvaranja, posjetitelji su mogli vidjeti vježbu s vatrogasnom motornom štrcaljkom kojuje izvelo natjecateljsko odjeljenje JVP Grada Varaždina, osvajači 2. mjesta na prošlogodišnjoj Vatrogasnoj olimpijadi u Villachu. Nakon varaždinskih vatrogasaca, članovi Vatrogasnesportske udruge Žiškovec su predstavili segmente iz vatrogasnog sporta. Vatrogasci DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina su predstavili zainteresiranima vatrogasna vozila i opremu, a najmlađi su sudjelovali na likovnoj radionici i okušali se u vezivanju čvorova.

Ovogodišnja Noć muzeja u Muzeju hrvatskog vatrogastva je ispunila sva očekivanja. Posebno veseli interes vatrogasnih organizacija koje su sudjelovale u postavljanju izložbe kroz ustupljene predmete, kao i velik broj posjetitelja.- Kroz zanimljiv program privukli smo velik broj građana što pokazuje kako je Muzej interesantan svima, ne samo vatrogascima. Zahvaljujem svim posjetiteljima te pojedincima i ustanovama koje su sudjelovale u postavljanju izložbe. Za kraj, pozivamo sve koji još nisu bili u Muzeju, ne čekajte novu Noć muzeja, već nas posjetite što prije – rekao je voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *