Input your search keywords and press Enter.

Izložba Roberta Kralja, ”Portreti iz Grada”, otvorena je 17. srpnja u prizemlju Narodne knjižnice Grad, u organizaciji Dubrovačkih knjižnica, udruge DART i Galerije Artur.

Iako je Kralj restaurator po struci, svojim najnovijim ciklusom autor je pokazao zavidnu razinu crtačkog umijeća i svoj put ka zrenju u osnovnom likovnom mediju, crtežu na papiru – istaknula je povjesničarka umjetnosti i kustosica, Andrea Batinić Ivanković dodavši kako je portret sam po sebi ”zahtjevna tematika”.

U katalogu izložbe Batinić Ivanković napisala je kako Robertovi portreti dubrovačkih umjetnika: slikara, glazbenika, književnika, ali i svima nama dobro poznatih dubrovačkih „lokalaca“ nude užitak na visokoj perceptivnoj razini. Kralj u svojim portretima ne opisuje samo lice, već pokušava prikazati i narav portretirane osobe.

Brojne Dubrovčane i Dubrovkinje umjetnik je ovjekovječio na svojim radovima (Viktor Šerbu, Josip Pino Trostmann, Luko Paljetak, Ivo Grbić…) u snažnoj i energičnoj maniri, vrlo ekspresivnog slikarskog rukopisa. Rezultati su zanimljivi i pomalo intimistički prikazi naših sugrađana s izravnom, figurativno – realističkom ikonikom. Ovaj ciklus Kralj je okrunio portretom nedavno preminulog dubrovačkog maestra, Đela Jusića, pritom odajući hommage jedinstvenom umjetniku koji je svoj neizbrisivi trag ostavio, ne samo na dubrovačkoj, već i hrvatskoj kulturnoj sceni, piše u katalogu izložbe kojeg je pripremila Batinić Ivanković.

Autor izložbe zahvalio se svima na dolasku i pozvao ih na domjenak. Za poseban ugođaj tijekom otvaranja zaslužni su bili Lucija Pećar, Šimun Končić i Adem Gusić koji su izveli nekoliko pjesama.

Izložba ostaje otvorena do 29. kolovoza 2019.

 

Foto: Vedran Levi

 

 

 

Dubrovačke knjžnice Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *