Input your search keywords and press Enter.

U Dubrovačkim knjižnicama – ogranak Lapad započelo je ovogodišnje Treće uho – Nizozemska otvorenjem izložbe „Anne Frank : prošlost za sadašnjost“ danas u 18h.

Na samom početku uz zahvale volonterima ovog i prošlih izdanja festivala, organizatori su naveli kako kroz sugestije volontera biraju zemlju u fokusu svake godine. Nizozemska se pokazala kao inspirativan izbor i stoga što ima cijenjen obrazovni sustav, razvijena tehnološka znanja te je primjer u zaštiti ljudskih prava i multikulturalnosti. Uz bogatu vlastitu kulturnu baštinu. Tragom tih vrijednosti se kreirao i petodnevni ovogodišnji program.

Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik, Jelena Bogdanović istaknula je, osvrnuvši se na izložbu, svevremenost Annine poruke, njene zrelosti i važnosti edukacije u suzbijanju diskriminacije u svakom pogledu. Tako je i suradnja s udrugom Bonsai jedan od višestrukih oblika otvaranja knjižnica građanima i zajedničkom sukreiranju društva utemeljenog na vrednovanju svih svojih članova.

Premda su elegične note violončela u izvedbi Ariana Ivičevića , baš kao i sudbina Anne Frank tužne, one su upravo sa te točke i moćne. Da nas svih zajedno podsjete na obavezu kako je prvenstveno važno biti čovjek koji poštuje sebe i drugoga. I svoju i tuđu kulturu. Čovjek koji se obogaćuje u različitostima.

Kroz izložbu su posjetitelje proveli dvoje educiranih volontera – srednjoškolaca a izložba će biti dostupna građanima do 30.studenoga. Koncepcija i metodologija ove izložbe nisu klasično narativni. Dapače – vrlo su osobni i u tom pogledu i transformativni, bogati citatima Anne Frank i prikazani kroz osobni dodir svakog srednjoškolca – volontera. Vrijedno iskustvo, sigurni smo.

Treće uho ove godine donosi Vam još i selekcije animiranih, dokumentarnih i fikcijskih filmova, radionicu sadnje tulipana, panel o seksualnom obrazovanju, koktele i zalogajčiće, legende i pub quiz, za svakoga ponešto.

Dobro nam došli!

Anja Marković
Udruga Bonsai / Volonterski centar Dubrovnik

Foto: Wanda Mitrović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *