Input your search keywords and press Enter.

OTVOREN 15. EPIDAURUS FESTIVAL U CAVTATU

Mi kisnemo za umjetnost!

Ni opći potop nije omeo izvedbu monodrame, glazbenu predstavu Marlene Dietrich s kojom je Epidaurus festival u Cavtatu krenuo na svoju petnaestu plovidbu!
Sinoć je uz nemilosrdnu i oboritu kišu, u Pinakoteci u Cavtatu otvoren 15. Epidaurus festival. Organizator i izvođači nisu skrivali oduševljenje i zahvalnost što je u skoro nemogučim uvjetima publika bila brojna i što je odaziv bio i više od zadivljujućega. Ushita nije nedostajalo a ni svečanu atmosferu nije omela glasna grmljavina.
U izmjenjivanju burnog pljuska i pljeska predstava je bila za svaku pohvalu. Plavi anđeo – Marlene Dietrich dovela je još jednom u Cavtat talentiranu, uvjerljivu i u nekim interpretacijama nenadmašnu Kseniju Prohaska, prvakinju splitskog HNK te izvanrednu, darovitu glazbenicu Daniru Ipavec koja je izmjenjivala sad harmoniku sad klavir, oboje s istom nadarenošću i predanošću. Ksenija Prohaska je naime pred dvije godine u sklopu Epidaurus festivala nezaboravno glumila Claru Schumann, a ovaj put je i Marlene interpretirala maestozno, na vrlo osoban i intiman način, šetajući s lakoćom iz promjene u promjenu kako registara, tako rasploženja i životnih etapa fatalne Marlene koja je sa strane Američkog filmskog instituta svrstana među 10 najvećih glumica svih vremena. Marlene Dietrich, koja je rođena u Berlinu 1901.godine je “žarila i palila” svjetskom scenom čak 60 godina. Izmjenjivali su se tako brojni monolozi, pisma Marlene svojoj voljenoj kćeri, suprugu, ali i brojni njeni glazbeni hitovi među kojima sigurno onaj najzapamćeniji Lili Marlene. Kroz scenu su se provukli i Marlenini načini odijevanja, njen hod, karakter, njen dubok glas i kabaret stil pjevanja. Dotaknula je Prohaska najintimnije kutke fatalne ali i tankoćutne umjetnice čija je karijera dosezala velike uspone i padove, a ljubavni život unatoč mnogim pričama, uspješno čuvala u svojoj tajnovitoj duši.
Kiša koja je jednostavno prijetila cijeloga dana popračena nezgodnom grljavinom “Božjega orkestra” ipak nije omela publiku da brojna prisustvuje ovakvom događanju otvorenja 15. Epidaurus festivala niti je nevrijeme bilo presedan da se ne dođe podržati ovo po mnogo čemu nezaboravno otvorenje ovogodišnje edicije. Festivalu Epidaurus u Cavtatu ovo je bila velika pohvala i dokaz njegova postojanja. Stoga je kako vrhunskim izvođačima i sjajnom organizatoru i publika zaslužila burni aplauz pa se može reći da je zajdništvo presudilo i sve zaslužuje burni pljesak uz pljusak. Hvala glumici Kseniji Prohaska i njenoj suradnici, hvala načelniku Općine Konavle gosparu Lasiću te direktoru Turističke zajednice općine Konavle gosparu Herendiji na dolasku, hvala štovanoj publici koja ni na 15. godišnjem putovanju nije napustila ni po sinoćnjoj neveri brod koji vješto i dalje plovi.

Press Epidaurus festivala
Fotografije: Hrvoje Đurković

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.