Input your search keywords and press Enter.

Otvaranje izložbe Neđe panj neđe tanj

Izložba Neđe panj neđe tanj otvorena je u Zavičajnom muzeju Konavala pred brojnim posjetiteljima.

Na otvorenju su govorili Ivo Radonić, donačelnik Općine Konavle; Ivica Kipre, asistent etnoloških kolegija na Sveučilištu u Mostaru i kustos; Antonia Rusković Radonić, ravnateljica MIGK te Anita Arbulić, voditeljica Zavičajnog muzeja Konavala.

 

Anita Arbulić je istakla kako su ove godine izabrali važnu temu, jednostavno neizbježnu koja nije toliko atraktivna kao svila ali je zaista puno značajnija. Vuna je bila život u Konavlima, kao i u cijelom Dinarskom području. Istaknula je kako je izložba napravljena zahvaljujući brojnim kazivačima i posuditeljima građe kojima se svima skupa od srca zahvaljuje.

 

Ivica Kipre je predstavio predkršćanski značaj vune i podijelio s posjetiocima dio mitološke građe vezane uz Slavenske zemlje i vunu.

Antonia Rusković Radonić je istaknula važnost vune i njezine održivosti kroz stoljeća u suodnosu ovce i čovjeka te je definirala zastupljenost vune kao tekstilne sirovine u životu u Konavlima. Nakon toga je ukratko predstavila izložbu.

Izložbu je otvorio Ivo Radonić kao predstavnik Osnivača pohvalivši rad Muzeja i galerija Konavala.

Nakon izložbe je uslijedio tratimjenat i prigodni glazbeni program.

Izložba ostaje otvorena od 14.7. do 1.11.2018., a muzej je otvoren od ponedjeljka do subote od 9-18 sati te nedjeljom od 9-14 sati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *