Input your search keywords and press Enter.

Dubrovačke knjižnice ugostit će Maju Klarić, pjesnikinju zaljubljenu u putovanja i putnicu koja doživljaje i slike iz dalekih i nekih bližih zemalja pretvara u stih.

Kroz priču o putovanjima i poeziji te njihovom neprekidnom ispreplitanju u njenom stvaralaštvu, Maja Klarić, u okviru programa Mjeseca hrvatske knjige 2015., predstavit će tri zbirke putopisne poezije: „Život u ruksaku”, „Quinta Pitanga” i „Nedovršeno stvaranje”. Uz projekciju fotografija, zemlje koje je proputovala dočarat će izmjenjujući anegdote i priče s putovanja te čitajući poeziju koja putem stihova prepričava iste te događaje.

Izaberete li u srijedu, 28. listopada u 19 sati Čitaonicu Narodne knjižnice Grad za svoju destinaciju, možda nećete saznati kako se snaći u Portugalu, Španjolskoj, Irskoj, Francuskoj, Brazilu, Peruu, Boliviji i Ekvadoru, no zasigurno ćete moći zamisliti kako biste se tamo osjećali, jer stihovi Maje Klarić donose atmosferu i ono nešto neopipljivo. I iznad svega, shvatit ćete da poezija nije bauk. U njoj se može i uživati!

Što više putujemo

To nas manje stvari opterećuje

I naši ruksaci postaju lakši.

Što dalje putujemo

To nam se dulje ostaje

I sve je jednostavnije

Biti daleko.

(iz zbirke „Život u ruksaku”, AGM, 2012.)

Kratki film „Život u ruksaku” (r. Vladimir Končar) dostupan je na:

https://vimeo.com/17838635

 

Maja Klarić

Maja Klarić rođena je 1985. godine u Šibeniku. Diplomirala je engleski jezik i književnost i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s diplomskim radom na temu „Suvremeni hrvatski putopis“.

Radi kao književna prevoditeljica za razne nakladničke kuće u Hrvatskoj za koje prevodi umjetničku i znanstvenu literaturu. Također prevodi za časopise Riječi, Poezija i Libra Libera, novine Zarez i Treći program Hrvatskog Radija. Organizira manifestaciju Šumski pjesnici pored Grožnjana. Objavila je poeziju i kraću prozu u raznim novinama i časopisima: Zarez, Quorum, Knjigomat, Poezija, Tema… Zastupljena je u antologijama Erato 2004. (Zagreb), Rukopisi 32 (Pančevo), Ja sam priča (Banja Luka), Sea of Words (Barcelona), Castello di Duino (Trst), Ulaznica (Zrenjanin).

Nagrađena je na međunarodnom pjesničkom natječaju Castello di Duino (Trst, Italija, 2008.), međunarodnom natječaju za kratku priču Sea of Words (Barcelona, Španjolska, 2008.), književnom natječaju Ulaznica 2010. i 2012. (Zrenjanin, Srbija). Dobitnica je UNESCO/Aschberg stipendije za rezidencijalni boravak na otoku Itaparica, Brazil, 2012. te stipendije organizacije MOKS za rezidencijalni boravak u Estoniji (Mooste, Tartu). Objavila je tri zbirke putopisne poezije – Život u ruksaku (AGM, 2012.), Quinta Pitanga (V.B.Z., 2013.) i Nedovršeno stvaranje (vlastita naklada, 2015.) te niz pojedinačnih tekstova u raznim publikacijama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *