Input your search keywords and press Enter.

Osnovana Strukovana grupa ugostiteljskih djelatnosti pri ŽK Dubrovnik

Radi unapređenja svoje djelatnosti, bolje međusobne suradnje i dijaloga s institucijama te usklađivanja zajedničkog stava struke, ugostitelji Dubrovačko-neretvanske županije osnovali su Strukovnu grupu ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Dubrovnik, 22. rujna u Hotelu Hilton Imperial.

Na taj način sektor ugostiteljstva je izdvojen iz Strukovne grupe hotelijera i ugostitelja.

Kako je napomenula predsjednica ŽK Dubrovnik, Terezina Orlić, već četiri godine provodi se projekt Dubrovačka gastro kvaliteta, u suradnji s Obrtničkom komorom DNŽ, Gradom Dubrovnikom, Dubrovačko-neretvanskom županijom i turističkim zajednicama Grada i Županije. Projekt ima za cilj brendiranje destinacije i u gastro-enološkom pogledu. Poticat će se izvrsnost i prepoznatljivost te nastojati uključiti što veći broj ugostitelja.

Prezentirani su određeni pokazatelji, pa tako prema podacima FINA-e u 2014.g. u DNŽ radilo je 260 ugostiteljskih trgovačkih društava, od toga 135 u gradu Dubrovniku. Ugostitelji u Županiji zapošljavali su 1.284 zaposlenika, a u Dubrovniku 801. Na razini Županije od 2008. do 2014. g. ugostitelji su ukupno investirali 13 milijuna eura u dugotrajnu imovinu. Od navedene investicije 60% su investirali ugostitelji iz Dubrovnika. Podaci se odnose samo na trgovačka društva, a ako tome dodamo i ugostiteljske obrte brojke se udvostručuju.

Sjednici je prisustvovao i predsjednik Udruženja ugostitljeskih djelatnosti pri HGK na razini Hrvatske, Ivan Bogović, koji je pozdravio udruživanje ugostitelja krajnjeg juga te istaknuo da je Dubrovnik perjanica hrvatskog turizma i da se od dubrovačkih turističkih djelatnika može učiti.

Ugostitelji su jednoglasno izabrali svoje predstavnike, Antu Vlašića, vlasnika tvrtke LUCULLUS GASTRONOMIJA d.o.o. i direktora tvrtke Angus d.o.o., za predsjednika te za zamjenika Marija Raiča, direktora tvrtke Nautika d.o.o.

Predstavnici su istaknuli kako će prema određenim temama i otvorenim pitanjima formirati radne grupe, koje će raditi u interesu svih ugostitelja Dubrovačko-neretvanske županije, zajedno s predstavnicima Ceha ugostitelja pri Obrtničkoj komori DNŽ.

Sjednici je prisustvovao i pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Grada Dubrovnika, Vlaho Margaretić, koji je istaknuo da će Grad biti parner u dogovorima sa svima te da se sustavno radi na projektu Dubrovnik zimi, kako bi se produžila turistička sezona.

Također, postoji pojačani interes za specijaliziranim radionicama po pitanju promjena zakonske regulative koja se tiče ove djelatnosti.

Na kraju sjednice formirana je radna skupina koja će dati prijedloge oko riješavanja otvorenih pitanja koja su aktualna u ovom trenutku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.