Input your search keywords and press Enter.

Omiljena dubrovačka tradicija: Tombula na Sv.Vlaha popodne

U rano poslijepodne na Festu Sv. Vlaha, prema tradiciji koja po dubrovačkom povjesničaru Josipu Bersi datira još iz 1842.godine, ispred palače Sponza ponovno će se igrati tombula.

Omiljena igra Dubrovčana, koja na parčev dan okupi barjaktare, gospođe i gospare, svečano odjevene stanovnike okolice, festanjule, djecu i sve namjernike, održat će se 3.veljače s početkom u 16 sati. Dobra zabava bit će tako i ovog Sv.Vlaha , kartele su spremne, naranača i jaja uvijek se nađe! Grad i Turistička zajednica pozivaju na tradicionalnu tombulu čiji je čisti prihod namijenjen za udrugu Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih invalida Dubrovačko – neretvanske županije.

Tombula na Stradunu u duhovitih je Dubrovčana , sklonih ruganju, podrazumijevala i “zakidivanje”, gađanje ljutim narančama i jajima, stoga su se brojevi izvlačili na taraci palače Sponza. Tombule na Sponzi svojim se stihovima spominje i akademik Paljetak sjećajući se i legendarnog lika Frana Miša koji je izvlačeći brojeve bio izložen komentarima i škercama, pogocima i smijehu okupljenih na poljani ispred parčeve crkve. Sretni uzvik “Imam, imam!” izazivao je znatiželju nazočnih dok bi sretnik hitao prema Sponzi uspoređujući izvučene brojeve s onima na svojoj karteli.

Nerijetko je potencijalni dobitnik razočaran jer se među označenim brojevima na njegovoj karteli potkrao koji pogrešan, a time je i dobitak izmaknuo… Svako izvlačenje broja publika komentira, neki negoduju drugi se raduju ,ali svi su dobro raspoloženi i zabavljaju se. Dobra zabava bit će tako i ovog Sv.Vlaha , kartele su spremne, naranača i jaja uvijek se nađe, Grad i Turistička zajednica pozivaju na tradicionalnu tombulu čiji je čisti prihod namijenjen za Društva distrofičara invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih invalida Dubrovačko – neretvanske županije.

Prodaja kartela: Ured Turističke zajednice na Pilama od 01. do 03.veljače i ispred palače Sponza, sat vremena prije početka. Cijena kartele je 10 kuna.

Odjel za komunikacije, TZ grada Dubrovnika

 

PLAKAT TOMBULA 2016-page-001

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *