Input your search keywords and press Enter.

Integrativna terapeutkinja Olivera Drutter održala je predavanje o strahu, paničnim napadima i anksioznosti u petak, 25. siječnja, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

U predavanju se dotakla povijesti straha od čovjekova rođenja do straha od smrti, usporedila je strahove pećinskog čovjeka i modernog čovjeka, naglasivši kako je strah prirodan impuls koji ima svoje pozitivne i negativne strane, koji nas tjera da se borimo ili bježimo.

Kao sastavni dio života, strah pomaže u preživljavanju i omogućuje da čovjek osjeti ljudskost jer time usvaja spoznaju, odvažnost, hrabrost, samopouzdanje i ljubav. Međutim, kad strah preuzme kontrolu nad čovjekovim životom, koči ga u samoostvarenju i izvršenju želja, jer baš su želje ono što stoji s druge strane straha.

Drutter je objasnila i što sve spada pod iracionalne strahove koji su u današnjem svijetu i s današnjim načinom života sve češći, a to su tjeskoba, kao posljedica unutarnjeg konflikta u kojem čovjek ne zna što sa sobom. Zatim paralizirani strah od nove situacije, javnog nastupa i slično, kada strah postaje veći od nas samih. Panični napadi koji znaju biti brzi, neugodni i nepredvidivi i razne fobije gdje postoji jasan okidač za njihovo nastajanje.

Važno je, ističe Drutter, okrenuti se sebi, postavljati pitanja i tražiti rješenja, jer u konačnici svi ljudi teže tome da budu sretni i zadovoljni, a ne da život provode u strahu.

Olivera Drutter završila je Menadžment u turizmu, a 2010. upisuje školu CIR (Centar za integrativni razvoj) u Splitu gdje je završila šest godine edukacije. CIR postoji u Zagrebu već 15 godina, u Splitu 13, a želja joj je da se škola otvori i u Dubrovniku.

 

 

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *