Input your search keywords and press Enter.

Okrugli stol na temu ”Žene – žrtve nasilja u obitelji”

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja u obitelji održan je okrugli stol na temu “Žene – žrtve nasilja u obitelji”, u ponedjeljak u prostorijama SDP-a u Dubrovniku.

Tatjana Šimac Bonačić je održala uvodnu prezentaciju o statistikama i činjenicama koje govore o prisustvu obiteljskog nasilja društvu.

Govorilo se o pravnoj regulativi: Obiteljskom i Kaznenom zakonu i Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji. Naglašeno je kako je Hrvatska zrela za ratifikaciju Istambulske konvencije. “Svrha konvencije je osigurati sveobuhvatnu zaštitu žene od raznih oblika nasilja. Uključuje prevenciju, direktnu zaštitu,  kažnjavanje i sustave praćenja odredbi Konvencije”,  istakla je Tatjana Šimac Bonačić.

Razgovaralo se o tome zbog čega žene ostaju u nasilničkim vezama. Radi se uglavnom o ekonomskoj ovisnosti, pritiscima okoline kako bi se sačuvao brak, a prisutan je i spasiteljski sindrom zbog niske razine samopoštovanja i odgovornosti jer žrtva smatra kako je njezina dužnost riješiti probleme dok je često prisutno i nerazumijevanje nadležnih ustanova. Upravo zbog toga prijava nasilja i pomoć žrtvi moralna je obaveza svakog pojedinca u društvu.

Forum žena Gradske organizacije SDP-a Dubrovnik usuglašen je kako je uz dobru zakonsku regulativu za poboljšanje ove problematike potrebno zajedničko i partnersko usklađeno djelovanje svih nadležnih institucija zaduženih za zaštitu i sankcioniranje nasilja u obitelji u suradnji s organizacijama civilnog društva, medijima i cjelokupnom javnošću.

 

Jele Vukotić

Predsjednica SDFŽ GO SDP-a Dubrovnik

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *