Input your search keywords and press Enter.

Dubrovačka jela i vina dubrovačko-neretvanske regije oduševila su goste ekskluzivne večere koja se u subotu održala u muzejskoj palači Casa dei Carraresi u Trevisu koja pruža prekrasan pogled na kanal i svjetla adventskih dekoracija. Bilo je to premijerno predstavljanje dubrovačke gastronomije i vina u sklopu vinskog festivala „Vini da terre estreme“ (vina s ekstremnih položaja) koji će se održati 3. i 4. veljače 2019. u povijesnoj palači “Palazzo Bonifacio Variolo” u samom centru Trevisa.

Dubrovačke specijalitete pripremao je chef Saša Računica iz restorana Vapor, hotela Bellevue u Dubrovniku, a zajedno s njim kuhali su chefovi Manuel Gobbo i Beatrice Simonetti iz restorana Le Beccherie, poznatog po tome što se upravo tamo „rodio“ popularni talijanski desert tiramisu.

„Treviso je počašćen što može ugostiti Dubrovnik“, izjavio je novinarima gradonačelnik Mario Conte te dodao da njegov grad cijeni izvrsnost dubrovačke enogastronomije.

Večera je započela tartarom od lubina s kockicama jabuka i segmentima „narančina“, dubrovačkih mandarina, na postelji od matovilca s kojim se izvrsno sljubio Plavac mali Rose La chic vinarije Volarević iz Komarne. Potom je ponuđena gusta juha od slanutka s „pjeskuricama“, svojevrsnim prženim uštipcima, koju je pratilo vino Dišpet, svježa kupaža rukatca, pošipa i malvasije dubrovačke vinarije Marlais iz vinske regije Postup.

Domaćini su potom pripremili rižoto s pužima, bajamima i ljubičastim mrkvama uz koji je poslužen Pošip vinarije Volarević.

Neuobičajeni spoj ukusne i mirisne dubrovačke „popare“, riblje juhe s komadima grdobine i krumpirom, te vina Tribidrag iz vinarije Rizman posebno se svidio uzvanicima.

Chef Računica na kraju je gote iznenadio pilećim želucima u umaku od prošeka i raviolom punjenim gljivama. Jelo od „sirotinjskih“ namirnica oduševilo je i najzahtjevnija nepca, baš kao i Dingač reserva vinarije Skaramuča koji ga je savršeno pratio.

„Ovaj vrhunski wine&gourmet doživljaj za mnoge je bio pravo otkriće“, rekao je Alvaro De Anna, direktor festivala „Vini da terre estreme“, jedinstvene manifestacije koja predstavlja „herojska“ vina, te dodao da su to „vina koja govore o velikom trudu malih vinara, a upravo su takva vina Dubrovnika i Dalmacije“.

Večera je organizirana u suradnji s hrvatskim festivalima Taste the Mediterranean, koji se održava u Hvaru i Dubrovnik Festiwine. „Večeri su nazočili brojni talijanski novinari i ovo je odlična promocija Dubrovnika i cijele Dalmacije kao poželjne enogastronomske destinacije“, rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Mediterranean.

„Posebno mi je zadovoljstvo što večeras mogu najaviti sudjelovanje ovih pet vinarija na festivalu „Vini da terre estreme“ u veljači“, rekla je Tilda Bogdanović, direktorica Dubrovnik Festiwinea.
Za sladak završetak večere chefovi su ujedinili snage: dubrovački chef najprije je ponudio kruh od narančina i arancina, ušećerenih korica ljute dubrovačke naranče i mantalu, jedinstveni kolač od mošta, a talijanski su chefovi predstavili svoj slavni tiramisu. Uz slasne deserte sljubljeno je vrhunsko desertno vino Malvasija dubrovačka Karaman Prošek, svjetski šampion vinarije Karaman iz Konavala.

Danira Orešić, Light komunikacije

Fotografije: Renato Vettorato

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *