Input your search keywords and press Enter.

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u subotu, 6. travnja održano je stručno vodstvo kroz aktualnu izložbu „Divlje cvijeće“ umjetnika Tomislava Ivanišina u sklopu programa „Subotnja kava u Galeriji“. Kustosica izložbe, Petra Golušić svim je zainteresiranim posjetiteljima približila rad Tomislava Ivanišina, ali i sam koncept izložbe, a o svome je radu govorio i sam umjetnik.

„Subotnja kava u Galeriji“ prepoznatljiv je i izvrsno prihvaćen program Umjetničke galerije Dubrovnik kojom se još više želimo približiti našim sugrađanima i svim posjetiteljima grada Dubrovnika nudeći im drugačiji doživljaj jedne kulturne ustanove. Ovakav vid interakcije s posjetiteljima izvodi se jednom mjesečno kroz aktualne izložbe ili stalni postav.

Izložba predstavlja izbor od 150 slika serije Divlje cvijeće, a zastupljeni radovi su nastali u periodu od 2003. do 2019. Riječ je o modernističkoj konvenciji stvaranja u kojoj autor bilježi krajobraz i zapisuje ga kao kartografiju učinjenu od kadrova precizirane zbilje. Životni bitak opisuje se suptilno snagom simbola koji egzistiraju u prirodi. Slika se predio fokusiran detaljem pronađenim u vrtu, na livadi, obronku brda, stijeni ponad mora itd. Detaljno se čita bogatstvo struktura cvjetova, kaktusa, listova i niti trave, grma itd. Estetika se gradi i izgrađuje oštroumno i senzualno. Riječ je o autoru koji je po zvanju arhitekt, k tome pasionirani ribar, i prirodoznanstveni aspekt u radu je nesvjesno prisutan. U tek naizgled običnoj prisutnosti otvaraju se razni diskursi pustolovine živopisnih radova koji majstorski progovaraju o unutarnjem cvjetanju čovjeka i ostalom. Tiho i mudro reagira se na stvarnost i višeznačenjski se označava istina koja svima isto pripada i čiji smo dio. Život se interpretira u duhu simplificirane i esencijalne percepcije prirode; podcrtava se poštovanje prema njemu..

 

Autor fotografija: Miho Skvrce

 

 

 

Voditeljica odnosa s javnošću 

Magdalena Prkut

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *