Input your search keywords and press Enter.

Održana sjednica SG hotelijera županije

Strukovna grupa hotelijera HGK – Županijske komore Dubrovnik održana je jučer, 09.06.2016. u Hotelu Importanne Resort.

Teme sastanka bile su: prezentacija rezultata poslovanja hotelijera Dubrovačko-neretvanske županije s financijskim pokazateljima za 2015.g.; prezentirao se Zakon o poticanju ulaganja te usluge HGK za hotelijere.

Iz prezentacije rezultata poslovanja hotelijera u 2015.g. izdvajamo sljedeće:

* Dubrovačko-neretvanska županija u 2015. g. ostvarila je 7% više dolazaka turista i 4% više noćenja nego 2014. Udio kapaciteta DNŽ po broju postelja u ukupnim kapacitetima RH predstavlja 7%, a 9% od svih noćenja RH ostvareno je u DNŽ. U tim udjelima prednjače Istarska županija koja ima udio postelja 26% te ostavaruje 29% svih noćenja u RH. Slijedi je Splitsko-dalmatinska županija koja ima udio od 21% postelja i ostvaruje 19% svih noćenja u RH.

* U 2015. godini najveći porast broja dolazaka od 19% i broja noćenja od 18% ostvarila je Župa dubrovačka, najviše zahvaljujući otvaranju jednog novog hotela (Hotel Sheraton). Porast broja dolazaka i noćenja ostvarili su Dubrovnik i Konavle. Zabilježen je daljnji trend pada broja dolazaka i noćenja u Orebiću, prvenstveno zahvaljujući zatvaranju jednog od hotela na tom području.

* Ukupan broj postelja u DNŽ u odnosu na 2014. g. povećan je za 5% i u privatnom smještaju iznosi 3.738 postelja više, dok je u hotelima bilo 2.510 postelja više;

* Zamjetan je pad prosječne (pune) iskorištenosti kapaciteta za 3% u hotelima koji je u 2015.g. bio 126 dana (4 mjeseca), dok je prosječna iskorištenost u privatnom smještaju bila 2 mjeseca, što predstavlja rast od 2% u odnosu na prethodnu godinu.

* Po prosječnom broju dana boravka turista u Dubrovačko-neretvanskoj župniji (4,3 dana) i dalje zaostajemo za prosjekom RH (5 dana), ali i za većinom jadranskih županija;

* Turisti koji dolaze individualno ostvaruju 60% svih noćenja u županiji;

* Ujedinjeno kraljevstvo je i dalje vodeće strano tržište prema broju ostvarenih noćenja i s udjelom od 16% u ukupnim noćenjima DNŽ. Najveći porast broja noćenja ostvarili su turisti iz SAD-a (24%) te iz BiH (10%). Pad broj noćenja ostvarila su tržišta Poljske za 5% i Norveške za 6%. Češki turisti ostaju najdulje, s prosječnim brojem noćenja od 7,7 dana;

* U Gradu je zabilježen porast broja noćenja turista iz: SAD-a (25%), Španjolske (19%), Finske (19%), Australije (18%) i Njemačke (12%). Pad broja noćenja Norvežana i dalje se nastavlja u 2015.g., kad je bio manji za 11%. Šveđani i Talijani ostvarili su 6% manje noćenja;

* Po broju dana boravaka prednjače Englezi, koji u Gradu borave 5,1 dana, a slijede ih Norvežani sa 4,9 dana i Finci sa 4,8 dana.

Financijski rezultati hotelijera temelje se na rezultatima ankete hotelskih kuća (45 hotela) Dubrovačko-neretvanske županije. Anketni uzorak predstavlja 63 % postelja svih hotela naše Županije u 2015. g., koji su ostvarili 72% svih noćenja u hotelima u Županiji.

* Hotelske tvrtke i grupacije iz naše ankete u DNŽ u 2015.g. ukupno su ostvarile povećanje kapaciteta; broj soba i postelja se povećao za 2%, a upravo za 2% je povećan i broj noćenja. Broj turista koji su odsjeli u hotelima bio je za 3% veći nego prethodne godine.

* U 2015.g. anketirane hotelske kuće ostvarile su jednaki rast za 9% prihoda od smještaja i prihoda od prodaje hrane i pića, na razini Županije, dok je na razini Grada prihod od smještaja bio veći za 5%, a prihod od hrane i pića veći za 11%.

* Poslovni prihodi u 2015.g. bili su na razini 2014., a ukupni prihodi su porasli za 11%, dok su poslovni rashodi bili manji za 24%, a ukupni rashodi manji za 22% u 2015.g., što je rezultiralo boljim poslovnim rezultatom, tj. ostvarenjem dobiti.

* Zamjetan je i rast prenesenih gubitaka prethodnog razdoblja u hotelima Dubrovačko-neretvanske županije za 39%.

* Investicije su bile veće za 60% u odnosu na 2014.g. i u investicijama su prednjačili hoteli s 2 i 3*.

* Prosječna cijena smještaja na razini Županije iznosila je 437kn (+6%), dok je na razini Grada bila 494kn (+5%);

* Prosječna mjesečna neto plaća u hotelima DNŽ porasla je za 3% i iznosila je 6.095kn, dok je na razini Grada porasla za 4% i iznosila je 6.502kn;

* U hotelima DNŽ prosječan broj zaposlenih na bazi sati rada bio je 65 zaposlenih (+5%), dok je broj zaposlenih u hotelima Grada bio 67 (+ 2%);

* Iako su hoteli prosječno radili 263 dana u DNŽ (1 dan više nego prethodne godine), prosječna iskorištenost kapaciteta ili puna zauzetost bila je samo 146 dana, jednako kao i prethodne godine;

* Prosječna iskorištenost kapaciteta ili puna zauzetost u Gradu bila je 160 dana, što predstavlja pad za 3% ili 5 dana manje u odnosu na prethodnu godinu.

* EBIDA maržom pokazujemo koliki postotak dobiti prije kamata, poreza i amortizacije ostaje gospodarskom subjektu po svakoj kuni poslovnih prihoda; na razini DNŽ EBIDA marža je bila 35, a na razini grada Dubrovnika u 2015.g. bila je 41, što je rast od 6% na razini Županije te 13% na razini Grada u odnosu na godinu ranije.

* Hoteli s 2 i 3* imali su EBIDA maržu od 22, što predstavlja pad od 20%, a hoteli s 4 i 5* imali su EBIDA maržu 37, što predstavlja pad od 4% u odnosu na godinu ranije.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da su hotelijeri Dubrovačko-neretvanske županije pozitivno poslovali u 2015.g. Dobit iz prethodnih razdoblja su reinvestirali u povećanje kapaciteta i kvalitete smještaja te povećanje broja zaposlenih.

I dalje su prisutni problemi kratke sezone, tj. smanjeni broj dana pune popunjenosti i problemi s nedostatkom adekvatnih kadrova. Naime, zbog sezonskog karaktera rada u hotelima sve je manji interes mladih ljudi za rad na mjestima konobara, kuhara te ostalog pomoćnog osoblja. Nedostatak radne snage mogao bi se nadoknaditi fleksibilnijom zakonskom regulativom vezanom za uvozne radne dozvole.

Iz analize možemo zaključiti da hotelijeri imaju cilj i volju raditi tijekom cijele godine, s obzirom da su u 2015. prosječno na razini Županije radili 8,8 mjeseci, ali im je puna zaposlenost bila nepunih 5 mjeseci, što je zasigurno utjecalo na smanjenje pozitivnih rezultata poslovanja ostvarenih u prvih 9 mjeseci.

Ponovno se ističe potreba za zajedničkim aktivnostima kojima bi se stvorili preduvijeti za produljenje pune zaposlenosti. Tu se prvenstveno misli na povećanje broja direktnih letova tijekom cijele godine s europskim centrima, pa hotelijeri pozdravljaju nedavno uvođenje direktne veze Dubrovnika s Istanbulom. No, osim povezivanja i hotelske infrastrukture nužno je osmisliti kvalitetan i zanimljiv program u zimskom razdoblju i na vrijeme ga marketinški poduprijeti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *