Input your search keywords and press Enter.

Prva smotra folklora održana je u nedjelju, 6. listopada 2019. s početkom u 18 sati u Cavtatu. Osam kulturno umjetničkih društava prošetalo je u povorci Cavtatskom rivom i uljepšalo nedjeljno predvečer. Šarenilo narodnih nošnji, veziva, nakit i instrumenti oduševili su sve ljubitelje, čuvare tradicije i baštine na ovom hvalevrijednom događaju koji će, nadamo se, postati tradicija. Nakon svečane povorke, na trgu je započeo program koji je vodio Ivica Puljić te je svaka skupina predstavila svoju nošnju i ples.
Nastupili su:
djeca KUD-a Čilipi sa kolom POTKOLO i kolom ČIČAK, a pratnja malim plesačima su bili mali tamburaši. Voditelji dječjih skupina su Katarina Braicevic te Ivica Vlašić.
• 14 odraslih aktivnih članova KUD izvelo je kolo Linđo.
Drugi po redu su nastupili gosti KUD VILA VELEBITA koji su se predstavili sa:

– Dječji igrokaz- prelo kod ovaca

– Folklorna skupina izvela je:

•  POZDRAVNU ZDRAVICU DIPLANJE

•ORZANJE

• ŽENSKI IZVORNI NAPJEVI

te više vrsta plesova.

 

Treći po redu nastupio je KUD SV.JURAJ OSOJNIKIzveli su ples izvorni linđo. 

15 članova KUD-a je izvelo momačku igru nadigravanja. Prilikom izvođenja svaki balarin bala po svom ritmu i svom sluhu, ne postoji striktna forma koreografije. Cura prati svog partnera u balu. 

Bala se u nekoliko figura. Figure se zovu: u krilo, preko ruke, vjetra, od sebe te se opet završava krilom.

 

FA LINĐO

Sa svojim pripremnim  sastavim Ansambla uzrasta od 12 do 13 godina je izveo  Bunjevačke plesove.

Folklorni ansambl Linđo osnovan je 1965. godine. Ansambl danas okuplja oko 200 mladih ljudi podijeljenih u 4 pripremna sastava, izvođački sastav i dječju skupinu Linđovo blago. Plešući i pjevajući u originalnim nošnjama neprocjenjive vrijednosti  svjedoče o bogatstvu tradicijske kulture i hrvatskog folklora. 

 

 Peti po redu nastupili su KUD ŽRNOVO-KORČULA.

Kulturno Prosvjetno Društvo, akronima KPD Bratska Sloga iz Žrnova na otoku Korčuli. Osnovano je 1911. god. i u svom radu između ostalog njeguje mjesni folklor.

 

MOŠTRA, ples od boja, jedna je od šest viteških igara koje karakterizira ples sa mačevima, koje se u ostalim mjestima na otoku Korčuli (Veloj Luci, Blatu, Smokvici, Čari i Pupnatu izvode pod imenom KumpanjijaMoštra  ima najstariji Statut iz 1620 godine. Čuva se u zadarskom Arhivu. Riječ je o pokladnoj igri koja vuče porijeklo od cernida, samoorganiziranih oružanih skupina koje je tadašnja mletačka vlast poticala u svrhu zaštite od prepada s kopna i mora (Turaka i gusara). Obnovljena je 1966. god. zaslugom dr. Ivana Ivančana poznatog hrvatskog etnologa i etnokoreolga. U sklopu igre, na ritualan način odsjecala se je volu glava, što se od 1973. god.  više ne radi. 2000-tih Moštra i ostale Kumpanjije odlukom Hrvatske vlade proglašene su povijesnim postrojbama i nematerijalnim kulturnim dobrom.    

 

KUD Stjepan Radić Pridvorje nastupio je šesti po redu i predstavila ga je stariji uzrast  mlađe mandolinske sekcije koji je nastupio sa izborom  dalmatinskih i hrvatskih pjesama Voditelj sekcije je Mijo Radović.

 

Nakon domaćih, gosti KUD Lastovo je plesalo Lastovsko kolo, parovi  muškarci i žene, lančani je ples i pleše se sa maramama. Drugi ples je skraćeni dio pokladarskog kola kojeg pokladari sa sabljama plešu u lastovskom pokladu.Oba plesa se plešu uz Lijericu.

KUD Lastovo ima 30 članova. Okuplja mlade na najudaljenijem otoku koji njeguju običaje svog otoka. Folklorna skupina pod imenom Kud Lastovo djeluje kao sekcija udruge Lastovski Poklad, okupljala se još i sredinom prošlog stoljeća zavisno o potrebama nastupa. Sa intenzivnijim i redovitim  radom počinje 1986 godine. I od tada sudjelujemo na svim smotrama u hrvatskoj na kojima pokazujemo običaje svog zavičaja , a naročito dio lastovskog poklada koji se održava već 535 godine i proglašen kao nematerijalna kulturna baština.

 

 

Posljedni, ali jednako važni su nastupili  KUD MARKO MAROJICA.

8-10 parova, plesalo je Župske bale – polka, čičak, dueta, mazurka i poskočica. 

 KUD „Marko Marojica“ osnovano je 1976. godine s ciljem kontinuiranog promicanja kulturnih i tradicijskih vrijednosti Župe dubrovačke i dubrovačkog kraja. 

Pored sekcija folklora za male i odrasle, društvo ima tamburašku sekciju i mješovitu klapu.Broji preko 120 članova dobne starosti od 7 do 70 godina, a najviše se ponose što zajedno plešupjevaju i sviraju roditelji i djeca.

 

 

Bila je ovo jedna prekrasna večer u Cavtatu. Večer tradicije, kulture, baštine i bogatstva.

 

 

 

Udruga Mame Cavtat 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *