Input your search keywords and press Enter.

Danas, 07.srpnja, u hotelu Argentina je održana konferencija za medije povodom otvaranja 66. Dubrovačkih ljetnih igara.

Podizanjem festivalske zastave Libertas uz stihove Himne slobodi 10.srpnja u 21:00 ispred crkve svetog Vlaha svečano će biti otvorene 66. Dubrovačke ljetne igre. U 47 dana, na gotovo 20 lokacija, više od 2.000 umjetnika iz svijeta, pred publikom od 60.000 posjetitelja, izvest će preko 70 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa.

Na konferenciji su govorili gradonačelnik Andro Vlahušić, intendant Igara Mladen Tarbuk, njegova pomoćnica za dramski program Mani Gotovac i direktorica Korporativnih komunikacija generalnog sponzora Igara Vipneta, Martina Rizman Matić.

Na početku konferencije, Karla Labaš iz Ureda za medije Dubrovačkih ljetnih igara je potvrdila da im je hakirana web stranica, dodavši da je u tijeku očevid i istraga od strane policije i njihovih IT stručnjaka. Stranica će danas popodne ponovno biti online, a više informacija znat će se nakon istrage.

Gradonačelnik Andro Vlahušić je zahvalio Igrama na naporima i trudu koji ulažu u sami program i njegovu izvedbu. ”Umjetnost je jedina djelatnost koja ima pravo ići ispred svog vremena”, izjavio je, dodavši da su upravo Dubrovačke ljetne igre zaslužne za prolazak Dubrovnika u drugi krug izbora za europsku prijestolnicu kulture. ”Jedini komentar koji su imali bio je da nismo dovoljno europski, ne smijemo se zatvarati u okvire, moramo pokazati europsku dominaciju, inače nećemo postati europska prijestolnica kulture”, zaključio je.

Zatim je direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta, Martina Rizman Matić, preuzela riječ rekavši da joj je iznimna čast biti u Dubrovniku i nastavljati suradnju s Igrama koja traje već 15 godina.

Pomoćnica indendanta Igara, Mani Gotovac, našalila se da je gradonačelnik Vlahušić rekao sve ono što je ona htjela reći, bez da su se to dogovorili. ”Dubrovnik je grad umjetnosti, ali ne samo u prošlosti nego i danas, i zato moramo obnavljati klasiku i tradiciju, ali i pokazivati umjetnost Europe i svijeta 21.stoljeća”, izjavila je dodavši da su ove godine na Igrama neke tradicionalne stvari dobile moderan štih.

Indendant Igara Mladen Tarbuk rekao je da ga iznimno veseli poruka gradonačelnika da Igre moraju igrati veću ulogu u životu grada, ne samo ljeti, već kroz cijelu godinu, a zatim je detaljno analizirao cijeli glazbeni program ovogodišnjih Igara, pokazujući koliko će talentiranih i priznatih glazbenika sudjelovati. Također je pozvao Dubrovačko-neretvansku županiju da, premda im ove godine nisu financijski pripomogli, slobodno dođu na sve izvedbe, naglašujući izvedbu Elementarnih čestica.

Pitanja su se također većinom odnosila na Elementarne čestice i općenitu sigurnost s obzirom na današnje hakiranje web stranice, na što je Karla Labaš odgovorila jednostavno – nije pokazana nikakva prijetnja i ničija sigurnost nije ugrožena. Gospođa Gotovac je dodala da se ona jedino zabrinula za to hoće li se Dubrovčani prepasti negativne ”zaraze” koja se širi gradom, no kad je vidjela golem interes za karte, shvatila je da se ne boje – a stoga se ne boji ni ona.

Tekst/fotografije: Tea Bundalo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.