Input your search keywords and press Enter.

Odnosi s javnošću u Dubrovniku i dalje nepoznat pojam: ŠTO JE TO, JE LI SE TO JEDE?

Dubrovačka studentica Viktoria Hezonja na zanimljiv način komenitrala je stanje odnosa s javnošću u Dubrovniku, koje prenosimo u cijelosti.

 

U Hrvatskoj se Odnosi s javnošću prakticiraju već dovoljno dugo da imaju status neophodno u poslovanju, no u Dubrovniku to nije slučaj. Takva vrsta poslovanja je rijetkost a nadobudni studenti istoimenog odjela ili zaboravljaju sve što su naučili i iznajmljuju obiteljske apartmane ili bježe u hladnije krajeve u nadi da će ih netko primijetiti i zaposliti u struci.
Kako definirati odnose s javnošću ili PR ( eng. Public relations ) a da se teoretičari i praktičari te struke ne dignu na noge i ne ‘popljuvaju’ autora? Danas skoro svatko tko se bavi time ima svoju definiciju ali pojednostavnjena verzija bi bila da odnosi s javnošću predstavljaju sistematsku, dugoročnu aktivnost na formiranju i održavanju pozitivnog stava javnosti o nekoj organizaciji ili pojedincu.

DUBROVAČKE TRAGEDIJE
Kada se u Dubrovniku spomenu odnosi s javnošću onda se to većinom odnosi na diplomski studij Sveučilišta u Dubrovniku pa čak i ako krenete istraživati putem interneta naići ćete samo na stranice Sveučilišta. Gdje raditi nakon završenog fakulteta? Prilika ima i više nego dovoljno ako ste spremni napustiti Dubrovnik i započeti novi život u metropoli. Ako to niste u mogućnosti, onda niste ni u mogućnosti raditi posao za koji se školujete.
Postoji nekoliko lokalnih agencija koji se jedva dotiču odnosa s javnošću, više su orijentirani prema marketingu, a na prste jedne ruke se mogu nabrojati hoteli koji imaju odjele za PR koje su ‘utrpali’ zajedno s odjelom marketinga i prodaje.

GATES NEZNALICA
Nameće se pitanje kakva je sudbina odnosa s javnošću u Dubrovniku? Kao i u svakoj vrsti poslovanja tako i u turizmu mogu uvelike olakšati i poboljšati poslovanje, no nekako u ovom turističkom gradu to još uvijek nije popularno. Trend društvenih mreža primorao je pojedine ugostitelje da zaposle osobu koja će im pomoći oko toga, no nažalost, svi koji su upoznati i vode svoje profile na društvenim mrežama postaju kvalificirani za taj posao pa se onda čini da školovanje nije ni potrebno.
Jedan od najbogatijih Amerikanaca, poduzetnik Bill Gates jednom je prilikom u medijima rekao da mu ostane samo jedan dolar da bi ga uložio u odnose s javnošću, no što on zna kad nema prostor na Stradunu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *