Input your search keywords and press Enter.

Odluka Visokog upravnog suda RH o bankomatima: zaštita financijskih interesa pojedinaca nije ispred zaštite kulturnih dobara

Nakon što su, po nalogu Komunalnog redarstva Grada Dubrovnika, svi vlasnici bankomata u povijesnoj jezgri Grada, a koji nisu imali odobrenje za njihovo postavljanje, bankomate i uklonili, ujedno su se i žalili na donesena rješenja o uklanjanju. No rješenjem Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, od 27. rujna ove godine, odbijen je prijedlog za obustavu izvršenja ove odluke.

 

Kako je pojašnjeno u odluci Visokog upravnog suda, zaštita financijskih interesa pojedinaca ne preteže pred svrhom zaštite kulturnih dobara.

 

Podsjetimo, svi bankomati koji su imali rješenje o uklanjanju, njih ukupno 24, su maknuti iz povijesne jezgre. Vlasnici su postupili sukladno rješenju Komunalnog redarstva Grada Dubrovnika, a u ukupnoj brojci je i osam uređaja koji su bili postavljeni u izlozima na Stradunu.

 

Po usvajanju odluke na Gradskom vijeću provedeni su upravni postupci kojima su obuhvaćeni bankomati bez valjanih odobrenja. Po isteku rokova od 30 dana, a ukoliko nisu postupili po rješenju, Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika krenulo je s ispisivanjem visokih kazni za prekršitelje.

 

Od ukupno evidentiranog 41 bankomata njih 15 ima odobrenje Konzervatorskog odjela, dva su ”uvučena” u unutarnji prostor i više im se ne pristupa s ulice, a svi ostali su uklonjeni u periodu od kraja kolovoza do polovice rujna.

 

Dubrovnik je postao prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata kako bi zaštitio UNESCO-vu spomeničku baštinu, a provedba Odluke o komunalnom redu pokazala je izvrsne rezultate.

 

 

 

 

Marijana Aksić Vitković
Glasnogovornica Grada Dubrovnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *