Input your search keywords and press Enter.

Od ponoća NOVE RESTRIKCIJE

Zatvaraju se kafići, restorani i teretane, uvode ograničenja za crkve, sprovode, trgovine…

Ako ih se nećemo pridržavati, ove mjere možda neće biti dovoljne, rekao je premijer Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak nove epidemiološke mjere po kojima se zatvaraju kafići i restorani, uz omogućenu dostavu, zatvaraju se i teretane, a crkve, škole, trgovine i kulturno-zabavne ustanove mogu raditi s posebnim ograničenjima.

– Broj dnevno zaraženih je nažalost premašio 4000 i zbog toga ćemo nakon konzultacija s epidemiolozima i stručnjacima predstaviti novi paket mjera za suzbijanje širenja zaraze covidom-19. Nakon što nam se dnevni broj zaraženih gotovo pa prepolovio od početka do kraja rujna, od početka listopada je taj broj počeo rasti po visokim stopama. Kad sam upozorio da je virus opasna prijetnja istaknuvši da dolazak jeseni pogoduje širenju virusa, onom drugom valu o kojem smo govorili na proljeće, pozvao sam sve da odgovornim ponašanjem štitimo jedni druge jer nam možda dolaze teški dani, a nitko ne zna koliko će pandemija trajati.

Kontinuirano smo upozoravali na privatna okupljanja i pozivali na smanjivanje nepotrebnih druženja jer su to glavni izvori zaraze, a 25. listopada postrožili smo mjere što je pridonijelo usporavanju rasta, ali nedovoljno. Znali smo da je teško sa sigurnošću davati procjene i da neće doći do smanjenja brojeva ako se ne budemo pridržavali mjera. Neprestano smo pozivali na osobnu odgovornost kako bismo izbjegli zaoštravanje mjera. U više navrata sam naglasio da o svima nama ovisi hoćemo li spasiti tuđe živote, radna mjesta i gospodarsku aktivnost.

Pozivali smo sve na maksimalnu odgovornost i solidarnost i upozoravali da se situacija može pogoršati. U tome nismo uspjeli i primorani smo dodatnim ograničenjima pokušati suzbiti širenje epidemije. Bez obzira na mjere koje ćemo predstaviti danas, a stupaju na snagu u subotu, daljnja dinamika virusa ovisi o svakome od nas. Ako se mali broj okupljenih osoba ne bude pridržavao mjera, zaraza će se nastaviti širiti, pa ni ove mjere neće biti dovoljne – rekao je Plenković.

Nove epidemiološke mjere – pogledajte sve ovdje!

Zabranjuju se javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba na jednome mjestu. Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno 10 osoba. Obavezno je korištenje maski na otvorenom kad nije moguće držati distancu od 1,5 metar. Javna događanja mogu trajati do 22 sata. Obustavlja se održavanje svadbenih svečanosti. Na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba, sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Obaveza je stanara, upravitelja zgrada i poslodavaca redovito dezinficiranje zajedničkih površina. Na okupljanja koja su dopuštena za svaku osobu mora biti osigurano najmanje 4 kvadratna metra površine. Organizatori okupljanja moraju osigurati da se prostori provjetravaju, da ne bude više od dopuštenog broja osoba i da se svi pridržavaju mjera.

U javnom prijevozu popunjenost ne smije premašiti 40 posto mjesta. Vozači, zaposlenici i putnici obavezni su imati maske na licu. Kontrolu će provoditi inspektori ministarstva prometa, policijski službenici. Kad je riječ o prodavaonicama i trgovačkim centrima, na ulazu se mora istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru. Obavezna je primjena pojačane higijene i svakodnevno čišćenje prostora. Ograničenje radnog vremena za pekarnice je do 22 sata, zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 sati.

Obustavlja se rad kasina, automat klubova, kladionica, sajmova, drugih oblika turističkih i gospodarskih događanja. Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, restorana i kafića osim hotela i kampova koji mogu usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja – rekao je te dodao da je restoranima dozvoljena priprema i dostava hrane koja će biti uz pridržavanje svih mjera ili osobnim preuzimanjem, dostavom i drive-in uslugama. 

Obustavlja se rad teretana, sportski događaji, kazao je premijer. Obustavljaju se treninzi osim za najviše stupnjeve natjecanja. 

Nema proba amaterskih zborova, odnosi se i na crkvene zborove. Nema dječjih igraonica, nema plesnih škola. U kinu nema konzumacije hrane.

Škole stranih jezika djelatnost mogu obavljati online. 

Autoškole, teoretski dio online, vožnja uz pridržavanje mjera. Misna slavlja, preporuka je da se prenose preko TV programa ili preko radija, za njih vrijedi jednako ograničenje od 25 vjernika koji mogu prisustvovati. 

Što se tiče poslodavaca, zabrana dolaska radnika na radno mjesto koji imaju povišenu temperaturu, kratak dah, suhi kašalj, kad god je to moguće uvođenje rada od kuće, u smjenama, smanjivanje fizičkih sastanaka. 

Sve mjere će biti na snazi najmanje do 21. prosinca – rekao je premijer.

– Protiv smo policijskog sata, ovo radimo u svrhu zaštite zdravlja – istaknuo je Plenković.

Capak: ‘Situacija je zabrinjavajuća’

– Ovo je trenutak gdje se osobna odgovornost mjeri načelom solidarnosti prema drugima. Moramo se u ovom trenutku odreći određenih navika, komoditeta, svega što predstavlja naš životni stil da bismo zaštitili zdravlje. Mjere u drugim zemljama su većeg obima i duljeg vremenskog trajanja. Ovo sad radimo jer smatramo da smo u fazi jer je to nužno – rekao je premijer.

*** cijeli tekst možete pročitati ovdje!

jutarnji.hr

covid

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *