Input your search keywords and press Enter.

Objava druge kandidacijske knjige, kulturni “Final four”

Druga kandidacijska knjiga kojom se Dubrovnik, u završnom krugu, kandidira za naslov Europske prijestolnice kulture 2020. nakon predaje u Ministarstvu kulture RH 10. veljače i predstavljanja Gradskom vijeću na prošlotjednoj sjednici, objavljena je i na web stranici www.dubrovnik2020.hr.

Kandidacijska knjiga je tek sublimacija dvogodišnjih napora da pokažemo da je Dubrovniku ovaj naslov potreban, da ga zaslužuje i da ga je sposoban realizirati. Uži kandidacijski tim obuhvaćao je 113 ljudi (uredski, programski tim, konzultanti, kulturni djelatnici Grada i umjetnici), dok je u širem timu bilo još njih 216. Na različite načine, dubrovačkoj kandidaturi se odazvalo i 15 tisuća sugrađana.

Dubrovačka kandidatura je koncipirana izuzetno hrabro na način da, unutar oštrih rascjepa koji definiraju suvremeni Dubrovnik, nalazi perspektivu promjene, stvarajući Grad u nastajanju. Dubrovnik se stvara iznova i opet, a činjenica da je mali grad, globalne prepoznatljivosti je jedna od rijetkih olakšavajućih okolnosti ovog ambicioznog procesa. U prvoj smo fazi kandidature Nastajanje ilustrirali kroz grad koji postaje perpetualno umjetničko igralište u kojem se istražuje, testira i eksperimentira. U drugoj fazi, u proteklih osam mjeseci, održali smo stotinjak radionica i beskompromisno se razotkrili umjetničkim programom Public Exposure u kojem se Dubrovnikom i njegovom okolicom bavio impresivan niz hrvatskih umjetnika, čiji je pregled trenutno izložen u Lazaretima, zajedno s Granicama percepcije Ivane Franke.

Umjetnička vizija dubrovačke kandidature izaziva grad na preobrazbu kroz tri dinamična programska toka: Predbudućnost, Zajednički smisao i Naše povijesti s ukupno 36 programa i 300 suradnika iz 70 gradova i 40 država.

Nakon posjeta ostalim kandidatima Osijeku, Rijeci i Puli, u Dubrovnik su stigli članovi stručnog povjerenstva za izbor Europske prijestolnice kulture koji će tijekom osmosatnog organiziranog boravka nadamo se prepoznati kulturne potencijale grada. Dva dana nakon posjeta, Dubrovnik će biti prvi hrvatski grad koji će svoju kandidaturu prezentirati i braniti pred stručnim panelom Europske komisije. Osam članova tima za pripremu dubrovačke kandidature će uz gradonačelnika Andra Vlahušića i pročelnicu gradskog Upravnog odjela za kulturu i baštinu Anu Hilje argumentirati zašto Dubrovniku treba dodijeliti titulu Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *