Input your search keywords and press Enter.

Obiteljski liječnici više neće izdavati potvrde za bolovanje, vrtić, školu…

Jedinstvenom potvrdom o zdravstvenom stanju obiteljski doktori zamijenit će bar 50 potvrda koje su do sada izdavali, a bude li netko inzistirao – to će i platiti

Po potvrdu o trajanju bolovanja za poslodavca ili ispričnicu za školu zbog viroze koju je dijete preležalo kod kuće, više ne morate svojem liječniku jer vam je – neće izdati. To je samo dio novih pravila koja kreću tijekom ovog mjeseca, a kojima se liječnici obiteljske medicine lišavaju administracije.
Donosimo popis svih potvrda koje se više neće izdavati u njihovim ordinacijama te nove uvjete za one koje će i dalje izdavati. Tako će za dvije potvrde nabrojene na početku teksta liječnik izdati potvrdu o zdravstvenom stanju koja uz osobne podatke pacijenta sadrži njegove kronične bolesti i akutnu bolest.

Potvrda je to na koju će se upisati i neka važna ranije potvrđena dijagnoza poput psihoze ili teške depresije iako se u trenutku traženja potvrde pacijent od njih ne liječi. Takve dijagnoze važan su podatak ako recimo pacijent traži potvrdu za dozvolu za oružje. Potvrda može imati i dodatak da se “izdaje na zahtjev pacijenta” tako da može biti iskorištena više puta.

“Alergičan na sintetiku”

Tako su obiteljski liječnici sami dokinuli administraciju koja ih guši. Vlast je godinama samo dodavala nove potrebne potvrde pa i one – bizarne. Primjerice, potvrdu da je radnik alergičan na sintetiku kako ne bi morao nositi kapu Djeda Mraza za božićnih blagdana što je zahtijevao poslodavac.
– Dnevno ispišemo desetak raznih potvrda i ispričnica. Za svaku treba barem deset minuta, što znači da dnevno potrošimo najmanje sat vremena na administraciju umjesto na pacijenta – kaže dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Na taj su korak, tvrde liječnici, bili prisiljeni i stoga što ih HZZO kažnjava za banalne pogreške. Stoga će striktno provoditi ono što HZZO ugovara i plaća. A ispisivanje niza potvrda se ne plaća. Iz HZZO-a su obiteljskim liječnicima odgovorili da sve potvrde koje se ne odnose na zdravstvena prava mogu naplatiti.

Godinama na reviziji

Popis potvrda koje se tiču zdravstvenih prava na reviziji je u Ministarstvu zdravlja već godinama, potvrđuje dr. Ines Balint iz KOHOM-a.

– Zahtjevi za izdavanjem potvrda koje traže ministarstva, institucije,službe, poslodavci moraju biti u skladu sa zakonima i pravilnicima te se ne mogu izdavati bez obrazloženja. Krajnja mjera je naplaćivanje potvrda kako bi i korisnici naših zdravstvenih usluga izvršili pritisak da se takva praksa ukine – zaključuje dr. Ines Balint.

Ispričnice
Izostanak đaka iz škole zbog viroze pravdat će – roditelj

Izostanak iz škole zbog kratke bolesti poput viroze, grlobolje, prehlade, roditelj mora sam opravdati nastavniku tj. javiti kada je bolest počela i završila. Obiteljski liječnici svoj će potpis, žig, točnu dijagnozu, datum početka bolesti i datum do kojeg predlaže izostanak iz škole – upisati samo na ispričnicu djeci koju pregleda.

Ako dijete nije išlo u školu zbog boravka u bolnici, ispričnicu će trebati zatražiti ondje gdje je dijete liječeno. Obiteljski liječnici više neće pisati ispričnice uime drugih liječnika i ustanova.

Potvrde koje se više neće izdavati
1. Potvrda da je pacijent živ

2. potvrda bolovanja za poslodavca

3. da je drugi roditelj zaposlen radi otvaranja bolovanja za njegu djeteta

4. potvrda da dijete može pohađati plivanje, plesnu školu, školu u prirodi, župni vjeronauk, školsko sportsko natjecanje

5. potvrda da vojnik može/ne može ići na provjeru motoričkih sposobnosti

7. da je izabrani liječnik doista pacijentu izabrani liječnik

8. da se pacijent može prekvalificirati

9. o radnoj sposobnosti za sindikalne povjerenike

10. da se pacijent ne zna snaći u bolnici pa mu treba pratnja

11. da se može u tuđe ime sudjelovati na raznim sastancima

12. potvrde na stranima jezicima

13. zahtjev za ratnim putem

14. potvrda da smije biti navijač ili navijačica

15. potvrda da je netko zdrav i da može dignuti kredit

16. potvrda da ima hemoroide

17. da ne boluje od psihičkih bolesti kako bi dobio ručak iz javne kuhinje

18. potvrda o seksualnoj sposobnosti ili nesposobnosti

19. potvrde o ozbiljnim i neozbiljnim dijagnozama

20. potvrda/obrazac za razmjenu srednjoškolaca

21. potvrda za oslobođenje od straže, vježbanja, hodanja, trčanja, skakanja padobranom, terena u vojsci, prisustvovanja nekom predmetu na nastavi

22. potvrda za inozemstvo, stipendije i sl.

23. hitne potvrde

24. potvrde za studente radi izvanrednih ispitnih rokova

25. potvrda da jesam/nisam bio na praksi

26. potvrda da je spoticanje o rupu na putu rezultiralo ozljedom

Potvrde koje će se izdavati uvjetno
1. Potvrda za oslobođenje od nastave tjelesnog odgoja – samo uz planiran nastavak liječenja i rehabilitacije djeteta

2. Potvrda da je pacijent ovisnik koji je dobio terapiju od izabranog liječnika, radi prelaska državne granice s narkoticima

3. Potvrda o kroničnoj bolesti i liječenju radi prelaska državne granice s lijekovima koji se koriste u kroničnoj terapiji

4. Potvrda da pacijent ne može koristiti pojas u automobilu – u slučajevima medicinskih dijagnoza i stanja koja se mogu pogoršati vezanjem

pravila

AUTOR:
Ivana Rimac Lesički
vecernji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.