Input your search keywords and press Enter.

Obilježena 63. obljetnica od osnivanja Atlantske plovidbe d.d.

Danas je skromnom svečanošću obilježena 63. obljetnica od osnivanja Atlantske plovidbe d.d.

Svečanost je upriličena u prostorijama Atlantske plovidbe tradicionalnim uručenjem Nagrade „Dobro more“ jednom pomorcu Atlantske plovidbe koji ove godine navršava čak 30 godina neprekidnog rada u Društvu. Inače, nagrada „Dobro more“ sastoji se od statue Dobro more našeg pokojnog kipara Koste Angelli Radovanija koji prikazuje djevojku na leđima delfina, motiv uzet sa grba stare dubrovačke obitelji Skočibuha i pjesme Dobro more našeg akademika Luka Paljetka. Ustanovljena je 1985.g. prilikom proslave 30. obljetnice osnivanja Atlantske plovidbe od kada se svake godine dodjeljuje svima koji ostvare ovako dugi niz godina rada u Atlantskoj plovidbi. Nagrada se, iznimno, i to samo svakih 5 godina, dodjeljuje i drugim zaslužnim poslovnim partnerima i pojedincima koji su svojom dugogodišnjom suradnjom doprinijeli razvoju i boljitku Atlantske plovidbe.

Svake godine se sa zadovoljstvom podsjetimo zašto je baš 15. prosinca određen kao „Dan Atlantske plovidbe“. To je datum kad je 1955. godine Atlantska plovidba preuzela svoj prvi brod: BANIJU (bivši m/b Sveti Vlaho) koji je tog dana predan Atlantskoj plovidbi u Rijeci. Od primopredaje tog prvog broda, u floti Atlantske plovidbe su plovili brojni brodovi, tisuće pomoraca – ponajviše iz Dubrovnika – i na tim brodovima pronašli su egzistenciju za sebe i svoje obitelji, a tako je i danas, 63 godine nakon tog prvijenca u floti. Svi oni koji su plovili na našim brodovima, kao i oni koji su radili na drugim poslovima su svojim marljivim i vjernim radom dali najvažniji doprinos u izgradnji Atlantske plovidbe i svima njima pripada najveća zasluga što smo dočekali 63. obljetnicu osnivanja sa modernom flotom. Na temeljima takvog rada i tradicije nastavit će raditi i današnje generacije kako bi se višestoljetna tradicija, iskustvo i znanje prenosilo i dalje i kako bi novi uzrasti imali mogućnost rada i napredovanja.

Uz navedenog dobitnika nagrade Dobro more, dodijeljene su i jubilarne nagrade pomorcima i radnicima Atlantske plovidbe koji su ove godine navršili 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 i 45 godina rada u Atlantskoj plovidbi i to:
• četiri radnika za 10 godina;
• tri radnika za 15 godina;
• tri radnika za 20 godina;
• četiri radnika za 25 godina;
• jedan radnik za 30 godina (uz nagradu DOBRO MORE);
• devet radnika za 35 godina;
• osam radnika za 40 godina;
• jedan radnik za 45 godina staža.

Uz dobitnike jubilarnih nagrada, zlatnik Atlantske plovidbe ove godine uručen je četrnaestorici pomorca i radnika Društva koji krajem godine odlaze u mirovinu.

Član Uprave i tajnik Društva
Ivica Šurković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *