Input your search keywords and press Enter.

Komemoracijom u Memorijalnoj kući Ronalda Browna u srijedu, 3. travnja obilježena je 23. obljetnica pada američkoga vojnog zrakoplova kod Dubrovnika, u kojem je poginulo 35 putnika i članova posade, među njima i tadašnji američki državni tajnik za trgovinu Ronald Brown. Predstavnici gradske uprave na mjestu nesreće su položili vijence i zapalili svijeće.

 

U sjećanje na tragičan događaj, u ime Grada Dubrovnika na komemoraciji je sudjelovala zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

 

– Grad Dubrovnik se s pijetetom prisjeća tragične nesreće od prije 23 godine, pogibije tadašnjeg ministra Ronalda Browna i cijele delegacije od 34 izaslanika, osjećajući duboko poštovanja i zahvalnost njima i Sjedinjenim Američkim Državama koja je za vrijeme Domovinskog rata a i kasnije bila jak i važan partner Hrvatskoj u razvitku i obnovi nakon rata. Ova godina predstavlja novu stranicu u odnosima dviju država s obzirom na uvođenje izravnog leta iz Philadelphije za Dubrovnik od lipnja, što predstavlja novi zamah u međudržavnim odnosima, kako gospodarskim i turističkim, tako i međusobnim prijateljskim odnosima SAD-a i Dubrovnika u kojem su američki turisti na drugom mjestu po brojnosti. – rekla je zamjenica Tepšić.

 

U ime Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj, prisutnima se obratila Sarah L. Groen, prva tajnica za politička i ekonomska pitanja.

 

– Počašćeni smo što možemo sudjelovati na ovom događaju. Bio je to vrlo tragičan događaj, ali doveo je do razvoja odnosa i suradnje dvaju zemalja tijekom godina, ne samo u gospodarstvu nego u drugim oblastima. – istaknula je Groen, te naglasila kako je broj američkih turista u Dubrovniku u porastu.

 

Delegacija se upisala u knjigu sjećanja. Pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Marko Miljanić i pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Zlatko Uršić položili su vijence i zapalili svijeće na mjestu nesreće. Podsjetimo, dana 3. travnja 1996. dogodila se zrakoplovna nesreća na brdu Sv. Ivan nedaleko od ZL Dubrovnik u kojoj je stradalo izaslanstvo ministra trgovine SAD-a i skupina uglednih američkih poslovnih ljudi a čelu s državnim tajnikom Ronaldom Brownom. Živote je izgubila i posada zrakoplova te dvoje Hrvata.

 

 

Doris Alavija
Viši stručni suradnik za informiranje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *