Input your search keywords and press Enter.

Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti

PROGRAM OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA ŠEĆERNE BOLESTI za 2015. godinu u suradnji Zavoda za javno zdravstvo DNŽ i Udruge Slatki život:

Svjetski dan šećerne bolesti, 14. studeni, obilježava se i kao Dan Ujedinjenih naroda. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 20. prosinca 2006. godine prihvatila Rezoluciju Ujedinjeni protiv dijabetesa, koja prepoznaje šećernu bolest kao “kroničnu, ozbiljnu i skupu bolest, povezanu s teškim komplikacijama čije posljedice ugrožavaju obitelji, države i cijeli svijet”.
Svjetski dan dijabetesa za razdoblje 2014. – 2016. godine obilježava se uz poruku odabranu od Međunarodne Dijabetičke Federacije kao “Zdrav život i dijabetes”.
Već tradicionalno u našem Gradu kroz razne manifestacije obilježavamo ovaj dan, a s ciljem upozorenja naših sugrađana na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti. Stoga pozivamo Vas pridružite se:

AKCIJI MJERENJA ŠEĆERA U KRVI I TLAKA ISPRED PALAČE SPONZA dana 13. studenog (petak) od 10.00 – 12.00 sati.
Organizirat ćemo javno mjerenje šećera u krvi i tlaka za naše sugrađane i goste.
ČLANOVI UDRUGE U SURADNJI S UČENICIMA O.Š. MARINA GETALDIĆA ispred Luže i na Stradunu plavim balonima pravit će krugove i dijelit letke.

secerna bolest

Plavi krug znak je jedinstva globalne dijabetičke zajednice kao odgovora na pandemiju šećerne bolesti. Naš izbor nije ne činiti ništa. U svijetu danas živi više od 250 milijuna osoba sa šećernom bolešću. Bez koordiniranog djelovanja u borbi protiv ove bolesti, tijekom sljedećih 20 godina očekuje se porast oboljelih na više od 380 milijuna.

I ove godine na našu inicjativu, uz pomoć Grada Dubrovnika, uključit će se dekorativna rasvjeta Straduna u plavoj boji u razdoblju od 13. – 15. studenog 2015. godine, čime ćemo se pridružiti mnogobrojnim gradovima u svijetu koji na ovaj način potiču građane na podizanje svjesnosti o opasnostima koje nosi dijabetes.

Najnovije podatke o epidemiologiji šećerne bolesti možete pogledati na http://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/kardiovaskularno_zdravlje/524-ch-0?&l_over=1.

dr. Mato Lakić
ravnatelj
ZZJZ DNŽ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *