Input your search keywords and press Enter.

Obilježavanje godine svetog Vlaha u Kabogi

Povodom obilježavanja 2016. godine svetog Vlaha, u organizaciji Zaklade Caboga Stiftung, dana, 16. svibnja 2016. godine, u ponedjeljak, s početkom u 19.00 sati u Ljetnikovcu Bunić Kaboga održat će se zanimljiva predavanja cijenjenih predavača: Nikše Selmanija, prof. povijesti i filozofije i Duške Nešić Dražić, mr povijesti mode. 

 
“Sveti Vlaho i njegova festa”  naziv je predavanja prof Selmanija. Može li samo historiografija izražena kroz povijesne izvore i relikvije biti horizont za razumijevanje fenomena sv. Vlaha i njegove feste, propitivat će predavač uz dva sačuvana primjera njezina opisa.
 
“Simbologiju kroz odijevanje i boje na primjeru feste Sv. Vlaha” predstavit će mr Duška Nešić Dražić te će analizirati odjeću kroz simboliku boja kroz povijest. Od antičkih vremena, kroz srednji vijek do modernog vremena, odjeća i boja odjeće zauzimali su veliku važnost u društvu. I to boja kao kulturološki fenomen. Mr Nešić Dražić analizirat će likove, koji su se pojavljivali u procesiji Sv. Vlaha, a koje se upravo po izboru odjeće i boje mogu svrstati u hijerarhijski (društveni) sistem te religiozni ili mitski. 
svVlaho_b1-page-001

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *