Input your search keywords and press Enter.

O Regionalnom razvoju i fondovima EU

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić sudjelovao je na sastanku s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek na kojemu su nazočili župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić i predstavnici gradova i općina Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Na održanom sastanku gradonačelnik Vlahušić iznio je neke od glavnih problema koje trenutačno ima Grad Dubrovnik, a koji utječu na realizaciju projekata financiranih iz fondova Europske unije.

Istaknuto je kako Grad Dubrovnik ima rekordnu stopu rješenih predmeta legalizacije, ali na žalost jedan dio legalizacije je stao zbog sporosti rješavanja imovinsko – pravnih odnosa, ali i sporosti katastra.

“Mi smo legalizaciju doveli do 99,5 posto riješenih predmeta, a ovaj ostatak nismo u mogućnosti zbog potpuno blokiranog sustava. Ista stvar je s projektima Europske unije, ne možemo realizirati neke projekte jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, a dok čekamo rješenja katastra natječaji istekni”, kazao je gradonačelnik Andro Vlahušić dodajući kako sve veći problem Grada Dubrovnika postaje i smještaj sve većeg broja radnika koji u Dubrovnik dolaze iz raznih krajeva Hrvatske.

“U našem gradu trenutačno radi oko tri tisuće ljudi iz Slavonije i drugih dijelova Hrvatske, a idućih godina očekujemo da će se taj broj popeti još za tri tisuće. Najveći problem za te ljude je pronalazak adekvatnog stambenog prostora. Postoji li ikakav način da za te ljude koji dolaze kratkotrajno, a neki se i trajno nastanjuju u Dubrovniku, da pronađemo najbolji način da im pomognemo jer trenutačno u Dubrovniku u kompletno građevinarstvo, 20 do 30 posto ugostiteljstva, 20 do 30 posto trgovine, 50 posto policije i zaštitara čine radnici iz drugih dijelova Hrvatske”, istaknuo je gradonačelnik Vlahušić uputivši ministrici Žalac molbu za pomoć za iznalaženjem najboljeg rješenja.

Gradonačelnik Vlahušić je istaknuo i kako u Dubrovniku postoji veliki interes za energetskom obnovom naročito ratom pogođenih područja.

“Jedan od primjera je Mokošica u kojoj još fasade nisu gotove jer je Fond u potpunosti blokiran. Grad Dubrovnik je uz 40 posto sredstava što daje Fond daje isto toliko, a ostatak od 20 posto pokriju sami građani, ali evo na žalost sve to još uvijek stoji”, kazao je gradonačelnik Vlahušić.

Župan Dubrovačko neretvanske županije Nikola Dobroslavić na održanom sastanku predstavio ej neke od najvećih i najznačajnijih projekta Dubrovačko – neretvanske županije , a važno je za istaknuti kako u realizaciji nekih projekata financijski sudjeluje i Grad Dubrovnik. Osim na projekte župan Dobroslavić posebno se osvrnuo i na trenutačnu situaciji s razvijenošću i zaposlenošću pojedinih dijelova naše županije.

“Indeks razvijenosti nam je dosta dobar premda on ponekad i vara jer s jedne strane imamo područja koja nisu dovoljno razvijena kao što je dio Primorja, Pelješca i dobar dio doline Neretve. S druge strane imamo Grad Dubrovnik koji je razvijen do najveće moguće razine, ali je jasno kako imamo dijelove koji su manje razvijeni. BDP po glavi stanovnika i stopa nezaposlenosti u županiji je dosta visoka, ali i tu opet s jedne strane imamo da je ona u Grad Dubrovniku puno niža, a u dolini Neretve puno veća”, kazao je župan Dobroslavić.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac zahvalila se svim sudionicima sastanka ističući kako je ovo ministarstvo sebi zadalo jako puno zadataka koje namjeravaju realizirati već tijekom iduće godine, a kako bi u tome uspjeli potrebna im je pomoć svih županija, gradova i općina. Također je istaknula i kako Ministarstvo u svakom trenutku stoji otvoreno za bilo kakva pitanja ali i prijedloge koji će olakšati ravnomjeran razvoj svih regija u Hrvatskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *