Input your search keywords and press Enter.

O prvom danu Good Food Festivala

Bogatim programom u četvrtak 22. listopada započinje treće izdanje Good Food Festivala Dubrovnik 2016., manifestacije koja je svojim dosadašnjim izdanjima oduševila sve posjetitelje.

Zanimljiva manifestacija dotiče se bogate gastronomske tradicije, ali i ukazuje na suvremene trendove kulinarstva na našem području. Glavni događaj prvog dana Good Food Festivala Dubrovnik 2016. – DUBROVAČKA TRPEZA, odgađa se zbog loših vremenskih uvjeta za nedjelju 23. listopada u 11 sati. Ovogodišnji Good Food Festival započinje prigodnom radionicom za najmlađe uz Svjetski dan jabuke.

Jabuka je kraljica voća, a o njezinoj koristi za zdravlje dovoljno govori poslovica: „Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van!“ Rajsko, mitsko, zabranjeno voće od davnina je simbol iskušenja, zdravlja, znanja i besmrtnosti. Još od Adama i Eve jabuka je najviše spominjano voće u literaturi, sjetimo se bajke o Snjeguljici i otrovanoj jabuci. Na ovoj radionici jednu drugu bajku, onu o „Tri zlatne jabuke“ učenicima će ispripovijedati Jasna Held, profesionalna pripovjedačica bajki i priča, poslušat ćemo priče i pjesmice o jabuci koje pripremaju učenici trećih razreda OŠ Marina Getaldića, a na kraju ćemo se zasladiti kolačima, sokom od jabuka i naravno, svježim, sočnim jabukama prispjelima iz Baranje od proizvođača Stipino.com.

Humanitarna udruga Deša i ove je godine pripremila seriju radionica uz Good Food Festival, a sve su posvećene Godini sv.Vlaha. Na prvoj radionici u Deši u četvrtak s početkom u 10 sati, moći ćete naučiti kako se pripremaju Žrnovski makaruni s otoka Korčule. Priprema teče tako da se na dasci mijesi tijesto, a potom se brašnjavim dlanovima i drvenom iglom oblikuje u šuplju tjesteninu. Svježa, ručno pripremljena „pasta“ prelijeva se umakom od goveđeg mesa, kapule i ponekog tajnog začina.

Završni događaj prvog dana Good Food Festivala 2016. prezentacija je turističke ponude i gastronomije Karlovačke županije, koja će se održati u četvrtak 20. listopada s početkom u 18 sati u Restoranu Klarisa. Uz priču o prirodnim ljepotama i posebnostima ovog dijela Hrvatske, na prezentaciji će se kušati delicije poput pršuta od jelena, kobasice od vepra, dimljene pastrve, smuđa u korici od sjemenki, torte od kestena, knedla od šljiva, štrudle, juhe

od vrganja, sarme s Ogulinskim kupusom koji nosi EU oznaku zašitite izvornosti… U malom mjestu Jaškovu, u neposrednoj blizini rijeke Dobre i grada Ozlja u rujnu prošle godine po starom receptu ozaljskoga kraja ispečena je najduža štrudla odnosno savijača na svijetu, duga čak 1479 metara, koja je upisana u Guinnessovu knjigu rekorda. Na prezentaciji gastronomije Karlovačke županije posjetitelji će imati prigode upoznati jednu od kreatorica najduže štrudle – gospođu Maricu, lokalnu kuharicu, eventualno sudjelovati u miješenju, ali svakako kušati ovaj slatki specijalitet.

Jelka Tepšić, Odjel za komunikacije, TZ grada Dubrovnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *