Input your search keywords and press Enter.

Gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima i arhitektom Tinom Svenom Franićem predstavio je idejni projekt budućeg Doma za starije i nemoćne koji će se graditi na lokaciji u neposrednoj blizini Opće bolnice Dubrovnik.  Posebnost ovog doma, između ostalog, je i ta što uz stalne ima predviđene i kapacitete za dnevne korisnike.

 

”Izgradnja doma bilo je jedno od predizbornih obećanja. Uskoro počinje izgradnja prvog doma umirovljenika u Dubrovniku nakon dugo godina, a to je dom u Gruž koji je manjeg kapaciteta, a ovdje se radi o domu većeg kapaciteta, za oko 200 osoba na stalnom i oko 75 osoba na dnevnom smještaju. Ovo je sigurno jedan od kapitalnih projekata ove gradske uprave i vjerujem da će njegova izgradnja započeti do kraja ovog mandata”, rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

 

Riječ je o potpuno novom projekt kojeg je izradio Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Autori idejnog projekta uz arhitekta Franića su i arhitekti Vanja Rister i Ana Martinčić Vareško.

 

Kako je objasnio arhitekt Franić  koncepcijom tri izmaknuta volumena postignut je optimalni smještaj raznih korisničkih grupa – od  potpuno pokretnih i aktivnih korisnika preko polupokretnih i nepokretnih korisnika, kao i dementnih u raznim stupnjevima. Sve sobe korisnika doma su orijentirane na istok ili zapad što omogućuje osunčanje  u određenom dobu dana. Sobe su jednokrevetne i dvokrevetne. Posebnu kvalitetu čine krovni vrtovi – terase s južnom orijentacijom.

 

Dom je opremljen restoranom, liječničkom ordinacijom, prostorima za fizikalnu terapiju te društvenim prostorima – dvoranom za više namjena, knjižnicom i kafe barom. Posebna pažnja  u projektu posvećena je prostorima dnevnih korisnika, s nizom prostornih niša za razne društvene aktivnosti i dnevni odmor.

 

”Ovim projektom htjeli smo postići toplinu prostora, kako bi ga budući korisnici smatrali svojim domom te ostvariti ugodni, kućni ambijent za korisnike, djelatnike i posjetitelje Doma i tako razbiti predrasude o instituciji, koja sada, osim što pruža medicinske i smještajne usluge, postaje i ugodna sredina za odmor, boravak i druženje starijih Dubrovčana, stalnih i povremenih korisnika Doma”, kazao je također arhitekt Tin Sven Franić.

 

Zadovoljstvo projektom izrazila je i gradonačelnikova savjetnica za pitanja umirovljenika Olga Muratti, s posebnim naglaskom na ponudu dnevnog boravka.

 

”Osnovno je da smo najsretniji što će se Dom izgraditi, ali istovremeno da se vodilo računa o dementnim osobama i o dnevnom boravku te, što mi je posebno drago, da se vodilo računa da budući Dom sa svim njegovim planiranim sadržajima pruži kvalitetu življenja i u poznim godinama”, rekla je Olga Muratti.

 

 

 

Odnosi s javnostima Grada Dubrovnika

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.