Input your search keywords and press Enter.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima održao je radni sastanak s državnom tajnicom u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nikolinom Klaić i državnim tajnikom u Ministarstvu turizma Franom Matušićem na temu korištenja sredstava predviđenih kroz Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja namijenjenih održivom urbanom razvoju Grada Dubrovnika s okolnim područjem.

Naime, priliku za korištenje EU sredstava putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine dobile su četiri urbane aglomeracije: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i tri veća urbana područja: Zadar i Slavonski Brod, Pula, koji do kraja 2023. za provedbu ITU mehanizma imaju na raspolaganju preko 345 milijuna eura.

Uz postojećih sedam gradova priliku za korištenje EU sredstava u okviru ITU mehanizma u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. dobit će još sedam gradova koji sukladno Zakonu o regionalnom razvoju ispunjavaju kriterije za veće urbano područje: Dubrovnik, Karlovac, Varaždin, Vinkovci, Sisak, Šibenik i Bjelovar. Izdvojena sredstva bit će na raspolaganju za financiranje projekata urbanog razvoja na području jedinica lokalne samouprave koje čine odabrano ITU područje.

Nakon ispunjenja preduvjeta definiranih Odlukom kojom se Grad Dubrovnik s okolnim područjem utvrđuje područjem za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021.-2027., Gradu Dubrovniku se daju na raspolaganje značajna financijska sredstva za provedbu projekata u sklopu integriranog teritorijalnog ulaganja i održivog urbanog razvoja, a iz više područja koja uključuju kulturu, turizam, promet i mobilnost, digitalizaciju, gospodarstvo i zaštitu okoliša.

Integrirana teritorijalna ulaganja predstavljaju mehanizam koji se po prvi puta koristi u Europskoj uniji u razdoblju 2014.-2020. godine, a koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

 

 

 

Petar Ipšić
Viši savjetnik I

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *