Input your search keywords and press Enter.

Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Jedanaesta Noć knjige organizira se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), a obilježit će se i ove godine u Dubrovačkim knjižnicama. S obzirom na raspored školske godine i uskrsne praznike, ovogodišnja manifestacija Noći knjige trajat će od petka, 22. travnja do ponedjeljka, 25. travnja, a tema je sloboda – “knjiga kao prostor širenja slobode u nama i koja pomaže u istraživanju unutarnjeg i vanjskog svijeta”.

U ogranku Lapad, u petak 22. travnja s početkom u 11 sati održat će se rođendanska zabava čitateljskog kluba Zumići, a u Znanstvenoj knjižnici u 18 sati (Ul. Cvijete Zuzorić 4, III kat) magistar prava i viši asistent na Pravnom fakultetu u Sarajevu, Mirza Hebib održat će predavanje na temu “Dubrovački statut i koncept slobode”. Imajući u vidu prigodno obilježavanje 750 godina od donošenja Dubrovačkog statuta, kao temeljnog pravnog akta dubrovačkog pravnog poretka, u fokusu predavanja bit će poredak i značaj Statuta, te sloboda kao pravni koncept. Prijave za predavanje vrše se na press.dkd@gmail.com.

U Narodnoj knjižnici Grad, s početkom u 19:30 održat će se otvorenje izložbe radova na temu slobode, pod nazivom “U okvirima slobode”. Više autora predstavit će se s radovima u raznim likovnim tehnikama i pristupima. Također će biti izloženi i tekstovi pjesama na tu temu. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Maris Šišević.

U ogranku Lapad, u subotu 23. travnja u 19 sati Dubrovačke knjižnice ugostit će Marinu Vujčić, jednu od najčitanijih hrvatskih suvremenih književnica. S autoricom romana Tuđi život, A onda je Božo krenuo ispočetka, Mogla sam to biti ja, Susjed, Otpusno pismo (u suautorstvu s Ivicom Ivaniševićem), Pitanje anatomije, Pedeset cigareta za Elenu, knjige drama Umri ženski i knjige dnevničkih zapisa Stolareva kći razgovarat će se o njenom bogatom opusu kojim već godinama osvaja čitatelje raznih generacija. Prijave za književnu večer vrše se na lapad@dkd.hr.

U nedjelju, 24. travnja s početkom u 19 sati u Saloči od zrcala, Dubrovačke knjižnice obilježit će sto godina od rođenja Vesne Parun prigodnom pjesničkom večeri “Okrilja ljepote”. Pjesnikinje Barbara Klepić, Diana Brkić, Mariela Marković, Slavka Jurić i Staša Aras podsjetit će na uspomenu na jednu od najpoznatijih pjesnikinja i književnica na našim prostorima. Glazbeni dio pjesničke večeri uveličat će Lucija Pećar i Adem Gušić.

Posljednji dan obilježavanja Noći knjige namijenjen je upravo najmlađima. U ponedjeljak, 25. travnja u prizemlju Narodne knjižnice Grad s početkom u 16:30 održat će se pričaonica/radionica “Vinimo se visoko” za djecu od 6 do 12 godina, uz priču “Ti si jedinstveno biće” Maxa Lucada. Na radionici će se obraditi tema Noći knjige – sloboda. Druga pričaonica/radionica “Bajkom oko svijeta” održat će se s početkom u 18 sati, a namijenjena je djeci od 4 do 12 godina. Ovog puta bajka polaznike vodi u Ukrajinu, zemlju u kojima je stanovnicima oduzeta sloboda. Polaznici će izrađivati ukrajinske zastavice i naučiti nekoliko riječi ukrajinskog jezika, kako bi ukrajinskim gostima na njihovom jeziku mogli poželjeti skoru slobodu i povratak svojim kućama. Za prisustvovanje na radionicama potrebno se prijaviti na djecji@dkd.hr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)