Input your search keywords and press Enter.

Ništa od Kupara? Marić: Sad imamo tek štetu za proračun!

Ruska Avenue Grupa je obećala do 2020. godine uložiti 100 milijuna eura i početi primati goste 2020. godine, ali Marić sada zbog toga jer nisu ispunili obveze najavljuje raskid ugovora i novi natječaj

 

Više od 20 godina je projekt uništenih i devastiranih Kupara stajao neiskorišten, a nekadašnji hoteli su pretvoreni u ruine. Elitna lokacija u Župi Dubrovačkoj je bila neiskorištena i simbol lošeg upravljanja državnom imovinom. Prije dvije i pol godine je tadašnja Vlada Zorana Milanovića potpisala ugovor o koncesiji i ulaganju s ruskom Avenue Grupom Sergeja Gljadelkina. On je preuzeo i domaći IGH, a najavili su u Kuparima ulaganje od 100 milijuna eura i 800 ležajeva u hotelima sa četiri i pet zvjezdica i dovođenje međunarodnih hotelskih kuća.

No, kako je rekao danas ministar državne imovine Goran Marić, investitor ne ispunjava dogovoreno, a da je situacija na projektu “veoma složena”.

– Ja ne bih ni raspisao tako nejasan natječaj i zbog toga je zastoj. Napravit ćemo analizu, ali mislim da je teško očekivati nastavak projekta. Investitor ne provodi potpisano, pa je moguće da će ugovor biti raskinuti. Ako ga raskinemo, bit će to zbog neispunjavanja njihovih obveza, oni žele mijenjati uvjete nakon natječaja, a na to nećemo pristati. Odgađati više ne možemo jer jedino proračun Hrvatske trpi štetu – rekao je danas Marić.

Vlada je dala u biti tri koncesije za Kupare na 99 godina, i to osnivanje prava građenja, zakup hotela Grand i koncesija na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na području Brašina. Avenue grupa je ponudila 172.000 eura godišnje za naknadu za osnivanje prava građenja, potom 58.500 eura godišnjeg zakupa hotela Grand, naknadu za koncesiju na pomorskom dobru oko 640 tisuća kuna godišnje)kao fiksni dio te još promjenljivi dio naknade za koncesiju na pomorskom dobru od 3% ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog pružanjem usluga na plaži.

– Naš plan je u Kuparima u četiri godine uložiti nešto malo manje od 100 milijuna eura, izgraditi dva hotela s pet zvjezdica s oko 400 smještajnih jedinica i jednu vilu, sve vrlo luksuzne razine. Iako su prema uvjetima natječaja rokovi za dovršetak gradnje i primanje prvih gostiju najdulje u idućih sedam godina, ipak vjerujemo da ćemo to moći obaviti znatno ranije te da će Ritz Carlton prve goste imati već u sezoni 2020.- rekao je direktor tvrtke Avenue ulaganja Ivan Paladina nakon što su potpisali ugovor prije dvije i pol godine za HRT.

Dovođenje Carltona je u među vremenu otpalo. Radovi su trebali početi krajem 2016. godine, ali se očito sve dodatno zakompliciralo.

Autor: Ivan Pandžić
www.24sata.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *