Input your search keywords and press Enter.

Neobične vrste u rijeci Neretvi zabrinule znanstvenike

Ova pojava nikako nije bezazlena

Znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo uočili su niz neobičnih pojava u rijeci Neretvi. U suradnji sa znanstvenicima s dubrovačkog sveučilišta i s kolegama iz BIH objavili su znanstveni rad u kojem obrazlažu pronalazak najmanje osam različitih morskih životinja u rijeci Neretvi.


U posljednja dva desetljeća, na uzvodnom području rijeke Neretve, pronađeno je najmanje osam različitih morskih životinja.

Znanstvenici s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, u suradnji s kolegama iz Dubrovnika i BiH do saznanja su došli zahvaljujući prijavama lokalnih ribara. Iako neke od pronađenih vrsta obitavaju u slanoj i bočatoj vodi, njihova pojava visoko uzvodno od delte upućuje na promjenu hidroloških prilika u Neretvi, objašnjavaju u znanstvenom radu koji možete pročitati OVDJE.

U posljednjih 20 godina zabilježen je veliki prodor slane vode u Neretvu. To je omogućilo eurihalnim organizmima (organizmi prilagođeni za život u uvjetima promjenjive slanosti mora) da prodru visoko u područje rijeke. Neretva je i inače poznata po bogatoj biološkoj raznolikosti s visokim postotkom endemskih vrsta, a koje ovakvi fenomeni mogu itekako ugroziti, piše Morski.hr.

U blizini Čapljine, duboko u delti Neretve, primjećena je modropjega raža (Raja miraletus), životinja za koju se ne očekuje da obitava u uvjetima vrlo niske slanosti.

No osim tog pronalaska na području Metkovića sve se češće znaju uloviti lignje i hobotnice, kao i druge neuobičajene vrste za to područje.

Ove pojave znanstvenike zabrinjavaju, i upozoravaju kako sve izraženiji dotok morske vode u deltu nikako ne može imati pozitivan utjecaj na zaštićene slatkovodne ekosustave. To je područje stanište i mrijestilište za mnoge vrste zbog kojih je delta izrazito važno ribolovno područje.

dnevnik.hr

neobične životinjske vrste u Neretvi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.