Input your search keywords and press Enter.

Ne odustaje se od Kafetarije na Stradunu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić održao je jučer sastanak s vodstvom Dubrovačkih ljetnih igara na temu postavljanja predstave „Kafetarija“, koja će se u okviru 67. festivalske sezone i u režiji Vinka Brešana izvoditi na Stradunu od 31. srpnja do 4. kolovoza. Neposredno nakon toga u Velikoj vijećnici gradonačelnik je primio predstavnike trgovaca i ugostitelja, zakupaca poslovnih prostora na dijelu Straduna i poprečnih ulica na koje se odnosi produkcija predstave.  

„Zadatak gradske uprave je poslušati želje umjetničkog vodstva naše najstarije kulturnu institucije i ispitati možemo li osigurati logističku potporu. U ovo slučaju smatramo da se je potpuno opravdana potreba da se jedna takva kultna predstava izvodi u samom srcu javnog prostora u Dubrovniku, na našem Stradunu“, rekao je gradonačelnik nakon sastanka. Dodao je i kako je čitav Grad već gotovo sedam desetljeća, koliko se Igre održavaju, otvoreni teatar, te da se javna površina zauzima i za potrebe otvaranja i zatvaranja Ljetnih igara.Prije susreta s trgovacima i ugostiteljima, a na prijedlog gradonačelnika, odustalo se od postavljanja fiksnih tribina za gledatelje, te će se osmisliti prihvatljivije rješenje tako da se sjedalice, njih 300, mogu ukloniti nakon izvođenja svake pojedine predstave te ponovno postaviti navečer. Zaključeno je da na dijelu Straduna na koje će se predstava izvoditi nema ugostiteljskih stolova, te da postavljanje „Kafetarije“ direktno utječe na poslovanje tek nekolicine trgovina. One će tijekom pet dana izvođenja predstave zatvoriti u 21 sat umjesto u ponoć, a budući se radi o „srcu“ sezone s vlasnicima svakog objekta pregovarat će se o nadoknadi troškova za to vrijeme.

Probe će se odvijati poslije ponoći te stoga neće utjecati na poslovanje trgovina, a od ugostitelja koji djelatnost obavljaju u nekoliko poprečnih ulica zbog posebnih produkcijskih uvjeta zahtijevat će se poštivanje komunalnog reda u segmentu glasne glazbe i razine buke, što je bila i dosadašnja praksa, jer istaknuo je gradonačelnik, gdje god da se unutar povijesne jezgre postavlja predstava ili koncert potrebna je suradnja gospodarstvenika u neposrednoj blizini.

Pojedini gospodarstvenici inzistirali su na iznalaženju alternativne lokacije, no stav Grada je jasan – „Kafetarija“ će se postaviti na Stradunu, uz nužnost kompromisa s obje strane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *