Input your search keywords and press Enter.

Navajo – UTKANE PORUKE

U ponedjeljak 12. ožujka u 18:00 sati u Zavičajnom muzeju Konavala pred mnogobrojnim posjetiteljima otvorena je izložba UTKANE PORUKE – WOVEN MESSAGES.

Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić je započela svečano otvaranje kratkim uvodnim govorom o izložbi te posjetieljima približila temu iste. Predstavnik Hrvatsko-američkog društva Goran Stojanović je objasnio kako je došlo do ideje izložbe i kako se razvijao projekt od samog početka. Projekt Baština koja priča priče predstavlja dva značajna nacionalna izričaja tekstilnog rukotvorstva. Jedan, iz Hrvatske, iskazuje umijeće konavoskog veza, dok nam iz Sjedinjenih Američkih Država dolaze živopisne tapiserije Navajo –sjevernoameričkih Indijanaca.

Oba tradicijska tekstilna rukotvorstva iskazuju sasvim posebnu svijest, vrijednosti i slikovni jezik simbola koji baštine univerzalne komunikacijske znakove što nadilaze države i kontinente. TahNibaa Naathaanii, Navajo indijanka predstavila je sebe kao Navajo tkalju te zaštitnicu Navajo tradicije. Pozvala je sve prisutne na čuvanje baštine i zaboravljenih običaja i zanata. Kratko predstavljanje Navajo tradicije je završila pjesmom koju njezin narod pjeva i posvećuje planini.

Ravnateljica je na kraju pozvala sve prisutne da se pridruže interaktivnim prezentacijskim radionicama koje će se održati za odrasle u utorak 13.ožujka (16:30-19:00), te za djecu u srijedu 14.ožujka (9:00-12:00) u Zavičajnom muzeju Konavala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *