Input your search keywords and press Enter.

U sklopu konferencije Reboot Develop Blue 2019, jednog od najvažnijih svjetskih skupova o videoigrama, u četvrtak, 11. travnja je u Mlinima održan okrugli stol pod nazivom Interactive Empathy – Citzenship and Storytelling in Video Games. Događanjem je započet istoimeni projekt koji provode Goethe-Institut Kroatien i Institut français de Croatie u okviru Francusko-njemačkog kuturnog fonda.

Uz moderatora Srđana Laterzu, četvero panelista raspravljalo je o vrlo aktualnome pitanju: Mogu li videoigre mijenjati svijet osnaživanjem empatije među svojom publikom?

Tijekom zanimljive rasprave pred brojnom zainteresiranom publikom, među kojom se našla i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, panelisti su se složili kako umjetnički medij videoigara nudi uzbudljive prilike za testiranje društvenih i političkih ideja. Njemačkog je stručnjaka Hendrika Lessera, primjerice, igranje videoigara koje simuliraju civilizacije za vrijeme studija političkih znanosti potaknulo na taj zorniji prikaz načina funkcioniranja današnjih društava. Francuski panelistRenaud Charpentier osvrnuo se pak na utjecaj igara na svakodnevicu igrača, prisjetivši se primjera igre Splinter Cell, koja je nekim igračima s invaliditetom omogućila da osjete slobodu kretanja. O novim oblicima angažiranog i interaktivnog pripovijedanja razgovarali su sljedeći stručnjaci iz industrije i neovisni umjetnici:

Andrej Kovačević (HR), direktor hrvatske tvrtke Exordium Games

Anne Toole (SAD), nagrađivana neovisna scenaristkinja

Hendrik Lesser (DE), predsjednik Europske federacije proizvođača računalnih igara

Renaud Charpentier (FR), suosnivač i direktor za računalne igre u tvrtki Tower Five

Ciljanim razvojem videoigara u sklopu cjelogodišnjeg projekta želi se podići svijest o važnosti građanskog sudjelovanja i uzajamnog razumijevanja. Kako bi se za te teme pridobila šira publika, planirane su sljedeće aktivnosti:

lipanj 2019.: radionica izrade videoigara i unapređenja vještina pisanja sa studentima i mladim profesionalcima pod mentorstvom njemačkih i francuskih stručnjaka posvećena osnovnim tehnikama pripovijedanja u videoigrama
listopad 2019.: mentorirana prevoditeljska radionica prijevoda igara na francuski i njemački jezik
studeni 2019.: interaktivna izložba odabranih proizvedenih videoigara u prostorijama francuskog i njemačkog kulturnog instituta i na drugim lokacijama te njihova promocija u partnerskim ustanovama

Hrvoje Ryznar

Goethe-Institut Kroatien

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *